Sør-Korea vil forhandle med Nord-Korea

Det er flere år siden lignende møter ble foreslått.

USA avviser i likhet med Russland at raketten som Nord-Korea prøveskjøt tirsdag kunne ha nådd Alaska

TRUER MED RAKETTER: Nord-Korea truer nabolandene og USA med atomangrep. Dette er et bilde av en rakett som ifølge nordkoreanske myndigheter ble skutt opp 4. juli i år.

Foto: Kcna / Reuters

Sør-Korea ber om militære samtaler med Nord-Korea, som truer nabolandene med atomkrig. Håpet er å dempe den spente situasjonen langs grensen halvøya.

Sør-Korea ber om at møtet avholdes fredag 21. juli i den demilitariserte sonen mellom landene. Det er foreløpig ikke kjent om Nord-Korea sier ja.

Nord-Korea rakett

Nord-Koreas leder Kim Jong-un, angivelig fotografert etter oppskytingen 4. juli.

Foto: Str / AFP

Dette er første gang siden 2015 at det foreslås militære forhandlinger mellom de to landene, og initiativet følger en rekke rakettester utført av det lukkede regimet i nord den siste tida.

– Møtet har som formål å stanse fiendtlige handlinger som eskalerer den spente militære situasjonen ved grensa, sier det sørkoreanske forsvarsdepartement ifølge AFP.

Røde Kors-møte

Også Røde Kors har foreslått et eget møte mellom de to landene i starten av august, også i den demilitariserte sonen. Der er formålet familiegjenforeninger.

Millioner av familien ble splittet som følge av konflikten som endte med oppdelingen og opprettelsen av de to koreanske landene etter andre verdenskrig.

Mange er nå døde og fikk aldri muligheten til å snakke mine sine nærmeste på den andre siden av den hermetisk lukkede muren.

Fyrte opp ny rakett

Senst 4. juli, på USAs nasjonaldag, fyrte Nord-Korea opp en helt ny type rakett som de hevder kan ramme mål i Alaska på det amerikanske fastlandet.

– Vi har aldri sett denne rakettypen før

Etter å ha studert flyturen, har amerikanerne konkludert med at den er langtrekkende såkalt interkontinental.

Raketten er kalt Hwasong-14 eller KN-14 og kan trolig ramme mål opptil 8000 km unna.

Trump holder pressekonferanse i Polen
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt