NRK Meny
Normal

Sør-Korea innskrenker adgangen til Kaesong

Sør-Korea vil begrense antallet arbeidere på et felles koreansk industriområde til laveste nødvendige nivå. Amerikanske soldater i Sør-Korea er satt i høyeste beredskap.

Kaesong

Sør-Korea vil begrense antallet arbeidere i industriparken Kaesong til minimumsnivå etter Nord-Koreas atomprøvesprengning.

Foto: KIM HONG-JI / Reuters

Det skjer dager etter at Nord-Korea gjennomførte sin fjerde atomprøvesprengning.

Sør-Koreas gjenforeningsdepartement sier det vil begrense adgangen til den felles industrisonen. Antallet arbeidere som oppholder seg i Kaesong skal holdes på «minste nødvendige nivå» fra tirsdag denne uken.

Sørkoreanske myndigheter opplyser at det betyr at antallet sørkoreanere som får bli på området om natten, reduseres fra 850 til 650 personer.

– Soldater i høyeste beredskap

– Dette gjøres av sikkerhetshensyn og skal ikke gå ut over produktiviteten, sier en talsmann for myndighetene, melder AFP.

Amerikanske soldater i Sør-Korea er i høyeste beredskap etter prøvesprengningen i forrige uke, sier en talsmann for styrkene.

Ordre om dette ble gitt av kommandør Curtis Scaparotti fra USFK-styrken under et besøk på flybasen i Osan i dag. Basen opereres i fellesskap av USA og Sør-Korea.

I forrige uke testet Nord-Korea en kjernefysisk bombe, og Sør-Korea svarte med å skru på høyttalere som spyttet ut propaganda mot Kim Jong-uns regime.

I desember ble Kaesong brukt til høynivåsamtaler mellom de to nabolandene, som har hatt et svært betent forhold i flere tiår.

Kaesong ligger 10 kilometer nord for den demilitariserte sonen som utgjør grensen mellom Nord- og Sør-Korea. Det ble etablert som et forsoningsprosjekt i 2004.

Kaesong er svært viktig for Nord-Koreas økonomi og sikrer den lukkede sosialiststaten hardt tiltrengt valuta utenfra.

Sør-Korea nyter på sin side godt av svært billig nordkoreansk arbeidskraft og produserer store mengder lavteknologiske varer i Kaesong.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt