Sør-Carolina avgjør vinneren

21. januar er det primærvalg i Sør-Carolina. Fem kandidater kjemper mot favoritten, Mitt Romney. Det øker sjansene for at han vinner for tredje gang.

Mitt Romney og Nikki Haley i Sør-Carolina

Mitt Romney har sikret seg støtte fra guvernør Nikki Haley i Sør-Carolina, som er neste stat ut. Spørsmålet er hvor mye det hjelper fordi Haley er ikke populær blant sine egne republikanske velgere.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Gro Holm
Foto: NRK

Rundt 60 prosent av de republikanske velgerne i Sør Carolina regner seg som «evangeliske kristne». I så måte ligner delstaten mer på Iowa enn New Hampshire.

Mitt Romney er ikke deres favoritt, og han vil sannsynligvis ikke kaste bort mye tid på å forsøke å vinne disse stemmene.

Kampen om disse velgerne vil først og fremst stå mellom Rick Santorum og Newt Gingrich, i noe mindre grad Rick Perry. Alle tre har gjort det klart at de fortsetter forsøket på å bli nominert.

Ved primærvalget i 2008 ble de sosialkonservative stemmene splittet mellom to kandidater, Mike Huckabee og Fred Thompson. Til sammen fikk de 46 prosent, langt flere enn John McCain, som vant med bare 33 prosent.

Det samme kan skje igjen. Mitt Romney får rundt en tredel av stemmene, de som regner seg som moderate, økonomisk orienterte republikanere fordi resten av velgermassen er splittet.

Jon Huntsman

Jon Huntsmann er den eneste av kandidatene som profilerer seg som 'moderat'.

Foto: ALEX WONG / Afp

I Sør-Carolina er det Jon Huntsman som klarest konkurrerer med Romney om de moderate. Men med bare 17 prosent i New Hampshire og en mye svakere organisasjon i Sør-Carolina, er det antagelig grenser for hvor mye han kan ødelegge for Romney.

Dyre drittpakker

Mens det amerikanske lovverket setter grenser for hvor store bidrag enkeltforetak kan gi direkte til kandidatenes valgkamporganisasjoner, er det ingen grense for hvor mye andre kan bruke på negativ reklame for å hindre noen i å bli valgt.

Newt Gingrich mener selv Romneys støttespillere brukte millioner av dollar for å stanse Gingrich i Iowa. Nå hevner han seg.

Fredag 6. januar sendte kasinomagnat og Gingrich-venn Sheldon Adelson en sjekk på fem millioner dollar til organisasjonen Winning our Future. Alt sist mandag var det bestilt annonser for 3,5 millioner i Sør Carolina, over 20 millioner kroner til skittkasting i én stat fra én bidragsyter!

Romney selv virker ferdig med intern skittkasting. Hans fokus er nå på Obama.

Obama forstår ikke Amerika

Samtlige republikanske kandidater kjører nå en kampanje som mer enn antyder at Obama er i ferd med å ødelegge USA.

Romney sa på et møte i New Hampshire at Obama ikke forstår Amerikas natur, «mulighetenes og frihetens kraft». ”«Obama har ledet landet inn på forfallets vei, og hvis ikke dere stopper ham, vil dere ende opp med å bo i Sverige!»

Han har også karakterisert Obama som en anti-amerikansk Robin Hood, som vil gi bort velstanden til andre.

Video Mitt Romney

Video: Se Romneys takketale fra i natt i New Hampshire.

Rick Santorum er ikke snauere. «Hvis Obama blir gjenvalgt, vil det Amerika vi kjenner være forsvunnet. Vi vil bli et statistland».

Er tre seire nok?

Dersom Romney også tar en historisk tredje stat på rappen, er det bortimot umulig å tenke seg at en av de fem andre kan slå ham seinere i nominasjonsprosessen.

Mange republikanere fryktet på forhånd at Ron Paul ville stille som uavhengig, og dermed splitte de republikanske stemmene i selve presidentvalget. Men allerede i november gjorde han det klart at det ikke er aktuelt.

Han kom inn som nummer to med 23 prosent av stemmene i New Hampshire, likevel er det ingen som tror han kan utfordre Romney i det republikanske partiet nasjonalt.

Paul er en gammel mann med overraskende mange entusiastiske unge rundt seg. Årets presidentvalg er trolig siste sjanse til en rolle i det politiske spillet, så kanskje blir han den siste som gir opp.

Men om ikke noe dramatisk skjer, blir det altså Mitt Romney som utfordrer Obama i november.

SISTE NYTT

Siste nytt