NRK Meny
Normal

Sørafrikanerne ber til høyere makter for Mandelas helse

– Bare Gud vet hvordan det vil gå, sier Oarabile Monakvame. I Sør-Afrika begynner folket å innse at livet til den store nasjonalhelten går mot en slutt.

Montasje - Mandela

Under søndagens gudstjenester var helsen til Nelson Mandela prioritert hos Sørafrikanerne.

Foto: Denis Farrell/Alexander Joe / Ap/Afp

Lars Sigurd Sunnanå, Sør-Afrika
Foto: NRK

– Vi håper virkelig han klarer seg. Mandela er gammel, han har vært ut og inn av sykehus de siste årene, og det må være veldig krevende for ham, sier Oarabile Monakvame som er guide i Mandelas gamle hjem i Soweto i utkanten av Johannesburg.

Bærer preg av situasjonen

Frihetsforkjemperen, nobelprisvinneren og Sør-Afrikas landsfader har pådratt seg lungebetennelse og ligger på sykehus i hjembyen Johannesburg. Tilstanden blir betegnet som alvorlig, men stabil.

Det sørafrikanske folk holder pusten mens de venter på nyheter fra sykesengen. Vil Mandela bli frisk igjen, eller blir dette den siste kampen han kjemper?

– Jeg har bedt for han siden han ble lagt inn på sykehuset, sier Monakvame.

Hun og de andre turistguidene på Mandela-museet i Soweto bærer preg av nyhetene fra sykehuset. Sammen med turistene som har strømmet til museet i løpet av dagen, viser de oss rundt i lokalene. Veggene er fylt med diplomer og bilder fra Mandelas 94 år lange liv, og atmosfæren i lokalene er rolig.

– Ønsker ham alt godt

Utenfor museet, i gatene som utgjorde Mandelas nabolag den gangen han levde i skjul for apartheidregimet, møter vi Nolufefe Gwabavu. Hun kommer fra den Østre-Kapp-provinsen, der Mandela ble født i 1918. Hun har fått med seg dagens nyheter, om at tilstanden til Mandela er stabil, men fremdeles alvorlig.

– Det er veldig vondt å høre at det ikke står bra til med ham på sykehuset. Alt jeg kan si er at vi ønsker ham alt godt, at han blir raskt bra igjen og at prestene fortsetter å be for ham i kirkene våre, sier den unge kvinnen.

Og det er det sørafrikanerne gjør. De ber til høyere makter om at deres helt og frihetsforkjemper skal bli frisk igjen og fortsatt være et symbol for det fargede folkets lange kamp om rettferdighet og likeverd.

Se Lars Sigurd Sunnanå rapportere fra Soweto og Mandela-museet. Dagsrevyen 10. juni:

Bilete av Nelson Mandela på Mandela-museet i Soweto, Johannesburg

Dagsrevyen 10. juni

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt