Hopp til innhold

Flere tonn søppel hoper seg opp i Madrid - nå svikter turistene

Gatene i Madrid ser ut som en søppeldynge etter elleve dager med streik blant dem som pleier å holde gatene rene. Nå har turistene begynt å svikte byen.

Renholdsarbeidere streiker i Madrid

Søppeltømmere i den spanske hovedstaden Madrid har streiket i nær to uker i protest mot at arbeidere sparkes eller får kuttet lønnen kraftig. Dette bildet er tatt fredag.

Foto: Andres Kudacki / Ap

– I dag fikk vi de første avbestillingene, sier generalsekretæren i Madrids Hotellforening, Antonio Gil.

– Hvis streiken fortsetter, kommer det til å få alvorlige følger, mener han.

Spanias hovedstad sliter allerede med å lokke til seg turister. De siste åtte månedene har det vært en nedgang på 8 prosent.

– Søppel dekket hele fortauet

Det er ikke vakre bygninger, koselige utekafeer og innbydende handlegater som stjeler oppmerksomheten når man kommer til Spanias hovedstad. Etter nesten to ukers streik blant søppeltømmere og gartnere er det mye annet som treffer øyet.

– Det er en skam å se gatene slik, sier en dame, før hun akker seg videre mellom knust glass, hundeskitt og plastavfall.

Søppelbøttene er fulle, papir og gamle aviser blåser med vinden, utenfor butikkene står tomme pappkartonger som vanligvis fraktes bort etter at varene har blitt satt i hyllene.

– I går dekket søppel hele fortauet her slik at folk måtte gå i det, sier en restauranteier mens han koster vekk det verste.

– Dette er trist for en så vakker by som Madrid, sier en annen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Renholdsarbeidere streiker i Madrid

Enkelte steder nærmest vasser folk i søppel i Madrids gater. – Dette er trist for en så vakker by som Madrid, sier en restauranteier.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Søppelkjørere må ha politibeskyttelse

Streiken har satt sine spor, bokstavelig talt. Flere tonn søppel har hopet seg opp i byen med over 3 millioner innbyggere.

Ordføreren i Madrid, Ana Botella mener det har gått for langt.

– Innbyggerne kan ikke holdes som gisler, sier hun.

Derfor vil hun i hvert fall sørge for en viss service ved å gi de få søppelkjørerne som ikke er i streik, full politibeskyttelse når de er ute og kjører, så ingen hindrer dem i å gjøre jobben sin.

Politiet er også satt til å holde ungdommer ute av parkene. Dit pleier de å ta med mat og drikke og feste i helgene for å spare inngangspengene det koster å gå på bar eller diskotek. Om det etterpå ser ut som en svinesti, så er det ingen der nå til å rydde.

Protesterer mot kutt

Renholdsarbeidere streiker i Madrid

De streikende søppeltømmerne jobber i private selskaper. Kommunene har satt bort arbeidet for at det skal bli billigere. Nå truer Madrids ordfører med å gripe inn og ta kontroll over renholdet.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Renholdsarbeiderne mener de har gode grunner til å legge ned arbeidet.

– De vil kvitte seg med folk og kutte lønningene. Å sparke over 1100 av 6000 totalt, er å sette én av fem på gata, det, sier Javier Martin.

350 arbeidere er allerede sparket. Arbeiderne har høylytt protestert mot kuttene. De er ikke direkte ansatt av kommunen. Jobbene er satt bort til private selskaper som skal gjøre det billigere. De private selskapene sier kuttene er nødvendig fordi kommunen må spare, og da har også tjenesten deres blitt for dyr.

De får imidlertid ingen forståelse hos dem som risikerer å miste jobben.

– Vi ber ikke om mer lønn eller flere rettigheter. Vi ber bare om å få beholde til smør på brødet, sier Eduardo Benitez.

22-åringen risikerer snart å bli et tall i den dystre statistikken, som sier at rundt 60 prosent av spanjoler under 24 år er arbeidsledige.

I forrige måned fortsatte arbeidsledigheten å stige til tross for at Spania kunne juble over å ha kommet ut av resesjonen. Men det er lite annet å glede seg over. Landet har rekordhøy gjeld, som ekspertene mener vil fortsette å stige sammen med arbeidsledigheten.

Ikke bare har alle som kommer til å miste jobben, et problem. Også de som beholder den, må betale en pris, for de vil få kuttet lønnen på gjennomsnittlig 9000 kroner med inntil 40 prosent.

Forhandler på overtid

Ordfører Ana Botella har likevel ingen sympatier med de streikende arbeiderne.

Hun har kalt dem vandaler og truet med å sette inn det offentlige renholdsselskapet hvis de ikke kommer tilbake på jobb.

– Hvis ikke partene løser konflikten innen 48 timer, vil vi gripe inn og ta direkte kontroll over renholdet, sa Ana Botella onsdag.

Fristen gikk ut klokken 17 fredag ettermiddag. Lørdag morgen vil ordføreren sette inn de offentlige arbeiderne. Det har også fått fortgang i forhandlingene.

Fredag kveld forhandlet partene for å se om de ville klare å komme frem til en løsning. Inntil videre må innbyggerne i Madrid bare håpe på at noen rydder opp i kaoset.

– Vi betaler skatt, og da må bystyret ta ansvaret for denne situasjonen. Outsourcing er deres problem og ikke vårt, sier en av dem.

Om bare litt over én uke åpner julegatene i Madrid. Det kan bli et underlig skue.

SISTE NYTT

Siste nytt