Hopp til innhold

Sønnen ble båtflyktning fra Gaza - nå er han forsvunnet

Desperasjon i Gaza har ført til at flere blir båtflyktninger. En familie i Gaza fortviler etter at sønnen forsvant i Middelhavet. Han forsøkte å komme seg til Europa.

Samir Asfor

– Unge mennesker går ut fra skoler og universiteter, men finner ikke noen jobber. De blir mer og mer desperate, sier Samir Asfor fra Gaza. Sønnen Ahmed forsvant etter at han reiste med menneskesmuglere over Middelhavet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen

I stua står et lite portrettbilde av Ahmed og notatblokka hans, på veggen bak henger en stor plakat. Under samtalen kommer moren inn med et par bukser med gamle blodflekker. Det er alt de har igjen etter sønnen, journaliststudenten som forsvant i fjor.

Han overlevde krigen, men trolig ikke forsøket på å ta seg til Europa.

Tross alt innbyggerne har gått gjennom av kriger og lidelser det siste halve århundret, har de ikke valgt havet som utvei. Ikke før nå.

Fraktet av menneskesmuglere

Båtflyktning forsvunnet

Bildet av sønnen Ahmed står i stuen til familien Asfor i Gaza. Etter at han forsøkte å ta seg over Middelhavet som båtflyktning har ingen hørt noe mer fra han.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen

– Det var tre dager etter at krigen var slutt. Han ringte og fortale om en buss de skulle ta til havna hvor båtene lå. Det var den siste samtalen, forteller faren Samir Asfor.

NRK treffer ham i Khan Younes, helt sør i Gaza.. Havet er aldri langt unna her på den trange kyststripen, men israelske krigsskip gjør at det ikke gå an å reise rett herfra.

Ahmed forsøkte å ta seg til Europa via Egypt, fraktet av menneskesmuglere. Faren forteller at han betalte over to tusen dollar for transporten.

Båten var lastet full med flyktninger fra Gaza og de andre konfliktområdene i Midtøsten, særlig Syria. I alt var det over 500 mennesker om bord, men det har ikke kommet noe nytt om dem siden i fjor sommer. Kun et lik har blitt skylt opp på strendene, og da i Libya.

Rømte fra legebehandling

Ahmed ble skadet i krigen i 2009. En rakett slo ned like utenfor huset hvor de bor, og han var i Egypt for å få legebehandling da han i stedet valgte å forsøke og ta seg til Europa.

Faren, som blant annet har drevet et mobiltelefonagentur, sier de unge har mistet alt håp.

– Den økonomiske situasjonen er vanskelig og arbeidsledigheten er høy. Unge mennesker går ut fra skoler og universiteter, men finner ikke noen jobber. De blir mer og mer desperate.

Fortviler over sønnen

Familien fortviler over at sønnen er vekk. Det siste året har flere fra Gaza valgt havet som utvei.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen

– Mister troen på seg selv

Etter krigen i sommer har det vært minimalt med gjenoppbygging. Samtidig toer det internasjonale samfunn sine hender. Og det som har vært Gazas økonomiske livline under blokaden, smuglertunnelene til Egypt, er stengt og ødelagt.

Igjen sitter innbyggerne i Gaza på sitt innesperrede og mer og mer ødelagte område.

– Tre kriger har vi vært gjennom. Den siste var den verste. Den ødela alt.

– Selv folks tro på seg selv ble rammet, sier Samir.

SISTE NYTT

Siste nytt