NRK Meny
Normal

Sønn kjørte på baby – israelske styrker jevnet huset til moren med jorden

JERUSALEM (NRK): Israel har ødelagt huset til familien til en ung mann som kjørte på folk som ventet på trikken. Moren fortviler, og menneskerettighetsorganisasjoner kaller det en krigsforbrytelse.

Israelske myndigheter rev huset til Enas Al-Shaludi

Midt på natten kom israelske styrker og rev hjemmet til Enas Al-Shaludi fordi sønnen, Abdul-Rahman Al-Shaludi, hadde kjørt på og drept en israeler og en baby i et fotgjengerfelt.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– De kom klokken ett om natten og beordret alle ut. De dro oss til et telt de hadde satt opp i nærheten. Vi var mer enn 50 mennesker, babyer, små barn og eldre kvinner og menn også, sier Enas Al-Shaludi til NRK da hun leder oss opp til deres ødelagte leilighet.

Fram til denne uka var den hjem for henne, hennes ektemann og fem gjenlevende barn.

De israelske styrkene gikk metodisk fram da de ødela leiligheten. På gutterommet kan man ser rester av lyseblå tapet med luftballonger på. Ellers er vegger og vinduer knust. Det er et stort hull i den ene ytterveggen.

– Vi kunne høre en eksplosjon og så noe som så ut som et lyn og så var det støv overalt.

Huset til familien til Enas Al-Shaludi er jevnet med jorden

Det er ikke mye igjen av huset eller inventaret til Enas Al-Shaludi og hennes familie.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Krigsforbrytelse

Israel har med dette gjenopptatt en praksis som var vanlig under den andre intifadaen; å ødelegge hjemmene til de som ble beskyldt for å stå bak angrep i Israel.

Ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B`tselem ble 664 palestinske hjem ødelagt i perioden 2001–2005. Deretter ble praksisen mer eller mindre avviklet, blant annet fordi den ikke ble sett på som et godt virkemiddel for å stanse angrepene.

Menneskerettighetsorganisasjoner mener dette er kollektiv avstraffelse og dermed en krigsforbrytelse. Israelske myndigheter sier de også skal ødelegge husene til familiene til de som stod bak denne ukas synagoge-angrep.

– Vi har bodd her i 17 år. Jeg sier til Netanyahu: Vold vil bare avle mer vold. Hvis han opprettholder presset på befolkningen i Øst-Jerusalem vil han står overfor mer vold, sier Enas al-Shaludi.

– Ulykke

Hennes sønn, Abdul-Rahman Al-Shaludi kjørte 22. oktober på en gruppe mennesker som ventet på trikken. En baby på tre måneder og en mann ble drept. Flere ble skadet. Israel mener det var et terrorangrep. Det har vært flere slike angrep i Jerusalem denne høsten.

Men moren er ikke enig. Hun mener det var en ulykke, og at sønnen burde blitt straffet for ulykken, ikke skutt etter påkjørselen slik han ble.

– Han hadde sittet i fengsel. Han hadde fem hemmelige rettssaker og satt 20 dager på isolat. Men de slapp han ut uten dom. Men da var han ikke lenger psykologisk helt frisk. De fortsatte også å ringe ham etterpå for at han skulle være angiver for dem, men han nektet, sier hun.

Nå bor familien hos slektninger i etasjen under, men de vet ikke hvor de skal gjøre av seg på sikt. De har ikke lov til å reparere leiligheten. Egentlig har de ikke lov til å oppholde seg der en gang. Det eneste de kan gjøre er å sette opp noen gjerder der ytterveggene var for å hindre at noen av barna deres skal forulykke i deres ødelagte hjem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt