Sønn av jordbærbonde blir ny statsminister i Japan

Yoshihide Suga er valgt til ny leder for Det liberaldemokratiske partiet i Japan. Dermed overtar han høyst sannsynlig statsministerposten etter Shinzo Abe.

Yoshihide Suga er valgt til ny leder for Det liberaldemokratiske partiet i Japan

Yoshihide Suga etter at han mandag var valgt til leder for Det liberaldemokratiske partiet.

Foto: KYODO / Reuters

71 år gamle Suga vant avstemningen om ledervervet i Det liberaldemokratiske partiet med stor margin. Han fikk totalt 377 av 534 stemmer. Og knuste dermed sine to utfordrere, tidligere utenriksminister Fumio Kishida og tidligere forsvarsminister Shigeru Ishiba.

I forrige måned kunngjorde Japans lengstsittende statsminister at han gikk av på grunn av dårlig helse.

– Min svake helse bør ikke føre til politiske feilavgjørelser. Når jeg ikke lenger kan leve opp til forventningene Japans folk stiller til meg, bør jeg ikke forbli statsminister. Jeg har derfor besluttet å gå av, sa statsminister Shinzo Abe.

Suga er i dag sjefskabinettsekretær og har vært regnet som avtroppende statsminister Shinzo Abes høyre hånd. Sannsynligheten er stor for at han vil fortsette sin forgjengers politikk.

– Jeg vil videreføre statsminister Abes politiske prioriteringer og bringe dem videre, lovet 71-åringen da han erklærte seg som kandidat til ledervervet i det konservative partiet.

Nå som partiet har valgt sin nye leder blir det en ny avstemning i parlamentet på onsdag. Siden liberaldemokratene og koalisjonspartneren Komeito har flertall i nasjonalforsamlingen, er den nye partilederen nærmest garantert å bli valgt til ny statsminister.

Japan's Prime Minister Shinzo Abe, left, receives flowers from Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga

Den nyvalgte lederen for Det liberaldemokratiske partiet, Yoshihide Suga overleverer blomster til avtroppende statsminister Shinzo Abe.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Uvanlig bakgrunn

Japansk politikk er i betydelig grad dominert av mektige familier. Abe er barnebarn av en tidligere statsminister, men Yoshihide Suga skiller seg ut som sønn av en jordbærbonde nord i landet.

– Shinzo Abe og de andre partitoppene valgte og slutter opp om Suga fordi han er den kandidaten som best kan ivareta kontinuiteten etter Abe-regjeringen uten Abe, sier professor i statsvitenskap ved Tokyos Sophia universitet, Koichi Nakano, til BBC.

Yoshihide Suga regnes ikke for være den mest energiske eller lidenskapelige politikeren, men han har et rykte på seg for å være effektiv og praktisk.

– At en vanlig person som meg kan forsøke å bli statsminister, er ikke det nettopp det japanske demokratiet, sa han da han lanserte sitt kandidatur.

Suga lovet å jobbe hardt for å bekjempe koronaviruset, samtidig som regjeringen forsøker å få fart på økonomien igjen.

– For alt i verden må vi unngå den eksplosive spredningen av koronainfeksjoner som vi har sett i USA og Europa, understreket han.

Usikker fremtid

Selv om Yoshihide Suga var den foretrukne kandidaten til å lede partiet videre nå, er det usikkert om det blir han som får lede partiet etter valget i september 2021.

Kommentatorer BBC har snakket med antyder at det da kan være ønskelig å sette en mer dynamisk mann ved roret som kan nå flere velgere.

SISTE NYTT

Siste nytt