Sonmez: – Jeg er ingen ny Mengele

Den tyrkiske kirurgen Yusuf Ercin Sonmez er mistenkt for å være én av hovedkirurgene i organhandelen fra Kosovo.

Turkey Organ Trafficking

Kirurgen Yusuf Ercin Sonmez nekter for å ha vært delaktig i organhandel på svartebørsen.

Foto: Ibrahim Usta / Ap

Ifølge aktor Jonathan Ratel i EU skal ligaen fra Kosovo ha fraktet fattige mennesker fra land som Tyrkia, Moldova, Kasakhstan og Russland til Kosovo under lovnad om at de skulle få penger for egne organer. I Kosovo skal ofrene ha blitt drept på operasjonsbordet og organene solgt på det internasjonale markedet.

Én av de mistenkte hovedkirurgene er Yusuf Ercin Sonmez. Han går også under tilnavnene «Dr. Frankenstein» og «Dr. Vampyr» både i hjemlandet og i aviser som britiske The Guardian.

I et intervju med den serbiske avisen Vecernje Novosti avviser han alle anklager.

Jobbet på organklinikk

– Jeg var i Kosovo i 2008, men jeg har ikke vært med i denne morbide handelen. Jeg er ingen ny Mengele, sier Sonmez til avisen.

Under tiden i Kosovo innrømmer han å ha jobbet på den private klinikken «Medicus» som knyttes til organhandelen, men han benekter at han på noen måte har vært delaktig i slik virksomhet. Han sier også at han ikke har noe forhold til Kosovos statsminister Hashim Thaci som også knyttes til organhandelen.

Organhandel i Kosovo

Denne klinikken skal ha blitt brukt under organhandelen.

Foto: VISAR KRYEZIU / Ap

– Jeg har aldri møtt Hashim Thaci, har aldri samarbeidet med ham, og jeg har definitivt ikke samarbeidet med ham om noen form for inhumanitet, sier Sonmez.

– I tråd med god helsepraksis

Den tyrkiske kirurgen sier også at han kjenner de andre fra klinikken som er mistenkt i saken. Lederen for «Medikus» og en av de hovedmistenkte i saken, Ljutvi Dervisi, skal ha sett et marked for private operasjoner i Kosovo og bedt Sonmez om å flytte fra Tyrkia til Kosovo for å ta hjelpe til å betjene et stadig større marked.

Hashim Thaci

Statsminister Hashim Thaci er mistenkt for å være delaktig i organhandelen.

Foto: ARMEND NIMANI / Afp

– Men alt jeg gjorde på «Medikus» ble gjort i tråd med god helsepraksis. Om det foregikk handel med organer som siden ble solgt på det svarte markedet for opp mot 100.000 euro vet jeg ikke. Men sett fra det perspektivet skulle jeg selvfølgelig ønske at jeg aldri hadde sagt ja til forslaget om å komme, og jeg håper jeg aldri igjen skal sette fot i Kosovo, sier Sonmez.

Samfunnstopper innvolvert

Sonmez, Dervisi og statsminister Thaci er ikke de eneste som er mistenkt for drap og salg av organene til sine ofre på svartebørsen.

Ifølge en rapport om organisert kriminalitet som Europarådet har utarbeidet skal personer i Thacis innerste sirkel under krigen i 1998 og 1999 ha bortført serbiske fanger, ført dem inn i Albania, drept dem, og solgt nyrene deres på svartebørsen, hevdes det i rapporten, som er ført i pennen av den sentrale Europarådet-etterforskeren Dick Marty.

– Når kirurgene som utførte transplantasjonene var klare, ble fangene tatt ut av cellen og henrettet, før liket raskt ble fraktet til operasjonsstua, heter det i rapporten om overgrepene, som skal ha skjedd i den albanske hovedstaden Tirana.

Flere av disse UCK-toppene har nå sentrale stillinger i Kosovo.

SISTE NYTT

Siste nytt