NRK Meny
Normal

Sonia Gandhi «hemmelig» syk – og mediene spør ikke

Indias mektigste politiker, Sonia Gandhi, er «på bedringens vei» har hennes sønn Rahul Gandhi fortalt den indiske statsministeren. Men ingen vet hva hun lider av, hvor syk hun er eller hvor hun får behandling.

Sonia Gandhi

Sonia Gandhi fotografert i 2009 under en minneseremoni for hennes drepte ektemann Rajiv Gandhi. Nå stilles det spørsmålstegn rundt helsetilstanden hennes.

Foto: RAVEENDRAN / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Indiske medier debatterer nå velgernes rett til å bli informert kontra politikernes rett til å skjerme om sitt privatliv.

Nasjonaldag uten Sonia

I går markerte India sin uavhengighet. Det mest symboltunge innslaget er statsministerens flaggheising på Red Fort i New Delhi.

Det har skjedd hvert år siden 1947, i nærvær av alle som betyr noe i New Delhi. I går var Kongresspartiets president Sonia Gandhi fraværende.

Den 64-år gamle, italienskfødte politikeren skulle selv ha stått for flaggheisingen i partihovedkvarteret, men den oppgaven ble overlatt til en partiveteran.

Indias uavhengighetsdag

Inderne feiret i går sin uavhengighetsdag. Her fra seremonien på Red Fort i New Dehli.

Foto: Ap

Det var lenge ventet at hennes sønn, den 41-år gamle Rahul skulle ha «vikariert» som flaggheiser for sin mor, men det ville ha sendt for tydelige politiske signaler om arverekkefølgen i partiet.

Det ville i tillegg ha vært politisk ufint mot Sonia Gandhi som - etter alt å dømme - vil komme tilbake til sin stilling, når hun blir frisk. Rahul, som er generalsekretær i partiet, var allikevel til stede ved flaggheisingen.

I tillegg hadde han et 90 minutter langt møte med statsminister Manmohan Singh og andre sentrale tungvektere i partiet der både Sonia Gandhis helsetilstand og viktige politiske temaer ble diskutert.

Landets neste statsminister

Rahul Gandhi

Rahul Gandhi ventes å bli Indias neste statsminister.

Foto: Kevin Frayer / Ap

Rahul Gandhi er ikke bare sin mors sønn, han er også Kongresspartiets kronprins og dermed Indias neste statsminister - om velgerne vil.

Før Sonia Gandhi ble innlagt for snart to uker siden, oppnevnte hun et firemanns utvalg som skulle styre partiet i hennes fravær.

Rahul er en av disse fire og indiske kommentatorer tolket utnevnelsen av Rahul som en politisk forfremmelse, et tegn på at han ikke lenger står på venteliste, men nå er blitt trukket inn i de aller innerste partisirkler.

Rahul selv har tidligere avslått å bli visepresident i partiet, og det er ennå ikke avgjort om han skal bli utnevnt til leder for firemannsgruppen og dermed fungerende partipresident mens moren er syk.

Den beslutningen vil bli tatt i løpet av et par uker, skriver indiske aviser. Hva slags midlertidig status Rahul vil få vil avhenge av morens helse, men det er ingen tvil om at Rahul er på vei opp og frem.

Sonia - fra Italia til India

Da Antonia Maino forlot hjemstedet i Nord-Italia i 1964 for å studere i England, var det lite som tydet på at hun skulle ende opp som Indias mektigste politiker.

Men hun møtte en sympatisk indisk student, Rajiv Gandhi, de giftet seg i 1968 og hun ble dermed statsminister Indira Gandhi svigerdatter.

Da Indira Gandhi ble myrdet i 1984, var det Rajivs familieplikt å fylle det politiske tomrommet etter moren. Rajiv ble statsminister, men også han ble drept av politiske motstandere.

Den tilbakeholdne italienske innvandrerkvinnen ble utsatt for et enormt press fra partiet: Det var hennes oppgave å lede Nehru-Gandhi dynastiet til neste generasjon kunne overta.

Rajiv og Sonias to barn, Rahul og Priyanka, var 21 og 19 år da statsministerfaren ble drept av en selvmordsbomber.

Sonia sto i mot presset lenge og holdt en lav profil.

I 1997 sa hun imidlertid ja, og uten særlig politisk erfaring ble hun året etter valgt til president for Kongresspartiet. Etter valgseieren i 2004 sa hun nei til å bli statsminister.

Opposisjonen hadde brukt og ville bruke hennes italienske bakgrunn, katolske oppdragelse og famlende hindi mot henne, partiet og embetet.

Hun er i dag leder for regjeringskoalisjonen i Nasjonalforsamlingen og statsministeren må spørre Sonia «om lov», før regjeringen foretar viktige avgjørelser.

Sonia helse

Det kom som en betydelig overraskelse på indiske velgere da det for to uker siden ble kjent at kongresspresidenten var sykmeldt.

Ikke en gang sentrale tillitsvalgte i partiet ante at hun skulle opereres. Det har ikke vært noen legebulletiner i denne perioden.

Familien og partiet har vært særdeles sparsomme med pressemeldinger.

Etter all sannsynlighet er hun i USA, årsaken til det er at hun trenger mer ro enn hennes tilhengere ville klart å gi henne på et indisk sykehus.

Samtidig het det at utlandet ble valgt for å gi andre pasienter på et eventuelt indisk sykehus ro.

Enkelte medier har skrevet at hun er på Sloan-Kettering klinikken i New York, og et tidsskrift har hevdet at hun er operert for livmorkreft.

Ut over helt isolerte skriverier, har indiske medier verken spekulert eller spurt, og Sonias navn har knapt nok vært nevnt i indiske medier siden hun ble syk.

I ettertid har man fått vite at hun hadde et redusert program de siste ukene før operasjonen, og at hun har gått til behandling. Det var dermed en vel forberedt innleggelse og ingen akutt hendelse.

Rahul sa til indiske journalister i går at moren var «på bedringens vei», men det er ikke kjent når hun kommer hjem til India eller når hun vil være tilbake i arbeid.

Debatt

Medienes hensynsfulle ærbødighet i denne sammenheng er nå blitt gjenstand for intern debatt og ekstern kritikk. Indisk presse er normalt både åpen og uavhengig, granskende og kritisk.

Da den nå 78-år gamle statsministeren for to år siden hadde en bypassoperasjon, var det full åpenhet rundt Manmohan Singhs tilstand.

Den 64-år gamle Sonia Gandhi er, sin politiske makt og posisjon til tross, en svært privat person.

Hun tar sjelden ordet i nasjonalforsamlingen og gir så godt som aldri intervjuer.

Siden hun åpenbart har foretrukket å bli operert i utlandet kan det bety at hun ønsket å verne om privatlivets fred.

En innleggelse i India ville medført lekkasjer fra sykehusansatte og andre pasienter. I tillegg ville den indiske offentlighetsloven ha gitt mediene rett til - i hvert fall - et begrenset innsyn i diverse journaler.

Behandling i utlandet gir økt beskyttelse. Enkelte indiske medier har på lederplass krevd mer åpenhet.

De hevder at en politisk leder som Sonia Gandhi ikke kan forvente samme grad av personvern som andre.

Sonia Gandhis ve og vel er et offentlig anliggende, er argumentet, da hennes helsetilstand kan få betydning for regjeringskoalisjonen og maktfordelingen i landet.

Andre skribenter har betydelig forståelse for Sonia Gandhis ønske om at hennes sykdom ikke brettes ut i alle detaljer og full offentlighet med plansjer og prognoser, og mulige medisinsk-politiske komplikasjoner.

Nehru-Gandhi dynastiet

Flere kommentatorer har advart mot de nære bånd som eksisterer mellom enkelte journalister og ledende politikere. Disse kritikerne beskylder kollegaer for å gi Sonia Gandhi spesialbehandling siden hun er en Gandhi.

Og det kan ikke benektes: Det er en egen aura rundt denne hardt prøvede familien. Indira Gandhi var ikke i slekt med fredsaktivisten Mahatma Gandhi, men hun var datter av Indias første statsminister Jawaharlal Nehru.

Hans far igjen, Motilal Nehru, var formann i Kongresspartiet og ledet kampen for uavhengighet i kolonitiden.

Rahul Gandhi er dermed den femte generasjonen av politiske ledere i dette dynastiet.

Det er ingen tvil om at Nehru-Gandhi familien har en helt spesiell posisjon i indisk historie og dermed i indiske medier. En uendelighet av gater og offentlige bygninger, idrettsarenaer og parker bærer deres navn og det er en form for kongelig mystikk rundt de forskjellige familiemedlemmene.

Hva dramatikk angår - økonomisk velstand og ledende posisjoner, politiske drap og skjebnesvangre flyulykker - kan de måle seg med Kennedy'ene. Men den indiske familien er ikke like utagerende.

Det er mindre sportslig aktivitet, færre selskaper med drinker og dop, ingen utenomekteskapelige avsløringer - med andre ord de utenompolitiske skandalene har ikke rammet Nehru-Gandhi dynastiet.

Opposisjonen stiller store spørsmål ved Rahuls egnethet som statsminister og det har vært gjort gjentatte forsøk på å avsløre hemmelige Gandhi-konti i Sveits, men forgjeves.

Og så lenge Sonia er rekonvalesent vil hun være mer eller mindre fredet – uansett hva medienes motiv måtte være.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt