Soner i svensk kvinnefengsel

Den bosnisk-serbiske krigsforbryteren Biljana Plavsic skal trolig sone dommen på 11 år i kvinnefengslet Hinseberg, nord for Ørebro i Sverige.

Av:

SONER I SVERIGE: Den 72 år gamle bosnisk serbiske krigsforbryteren Biljana Plavsic (Foto: Getty Images)

Den 72 år gamle krigsforbrytersken kom til Sverige torsdag og sitter foreløpig i en celle i Kronoberg- fengselet i Stockholm. Det vil trolig ta noen dager før det blir avgjort hvor hun skal sone straffen sin.

Hinseberg er Sveriges eneste større kvinnefengsel, og det antas at det er her den bosnisk-serbiske kvinnen må tilbringe sine neste elleve år.

- Et annet mulig soningssted er en lukket anstalt i Ystad, uttaler Christer Isaksson, sikkerhetsjef for den svenske kriminalomsorgen.

Plavsic var tidligere president i den bosnisk-serbiske utbryterrepublikken Republika Srpska. I februar ble hun dømt for krigsforbrytelser av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Joguslavia.

Dommen falt etter at kvinnen erklærte seg skyldig i en av de mange punktene i tiltalen. Siden da har Plavsic sittet i fengsel i Haag.

Sverige og Norge er to av de landene som har stilt seg til disposisjon for at krigsforbryterdømte kan sone straffen i landenes fengsel.

Jernkvinne

Plavsic ble i sin tid kalt de bosniske serbernes jernkvinne. Hun er utdannet professor i biologi, og fremførte flere ganger raseteorier om de bosniske muslimenes underlegenhet.

Fengslingen i Sverige har vekket sterke følelser i det svenske folket. Noen føler kun antipati og avsky, mens andre synes synd på henne, og håper hun kun vil sone to tredjedeler av straffen, slik det er vanlig å gjøre i Sverige.

- Vi må vurdere om det er fare for hennes liv her, sier Christer Isaksson.

Opprørte muslimer

Muslimer som opplevde Plavsics medspill til etniske utrenskinger, er opprørte over at hun skal sone i Sverige. De frykter at hun i stedet for en streng straff vil kunne leve et liv i sus og dus i det Svenske fengslet.

Chister Isaksson avviser at Plavsic på noen måte selv skal ha valgt å sone i Sverige.

- Men Sverige er blitt forespurt, og hun har akseptert, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt