Sommer-OL kan bli avlyst

24. juli skal egentlig de olympiske lekene begynne i den japanske hovedstaden. Det var planen før koronaviruset begynte å sirkulere. Lekene kan bli avlyst.

Japan China Outbreak

KAN STÅ FOR FALL: Prestisjeprosjektet for den japanske regjeringen, sommer-OL 2020, kan bli avlyst på grunn av Covid-19. En beslutning må bli tatt innen utgangen av mai, mener et medlem av IOC.

Foto: Jae C. Hong / AP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

En hovedstrategi for å bremse koronasmitten er å avlyse store arrangementer der mange mennesker møtes. Det finnes knapt noe større en olympiske sommerleker.

– Det er en stor, stor beslutning og du kan ikke bestemme deg før du har nok fakta, sier seniorene blant medlemmene i Den olympiske komite (IOC), Dick Pound til AP.

Han er den som har lengst fartstid blant medlemmene i komiteen. Han fikk klappet på skuldrene i 1978, hele tretten år før den nåværende lederen Thomas Bach.

Pound mener koronasmitten, Covid-19, er noe som kan velte hele arrangementet i Japan.

– Slik smitte er den største trusselen mot lekene bortsett fra krigføring, sier Pound, som poengterer at han ikke uttaler seg på vegne av hele IOC.

Kvinne med maske på tbanen i Tokyo

FORSØKER Å BESKYTTE SEG: Smitten har allerede kommet til Japan, men det store antallet kom med et cruiseskip, og er under kontroll.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Kan ikke utsettes

Pound mener det ikke blir snakk om en utsettelse. Enten går lekene slik de er planlagt i Tokyo i juli og august, eller så blir de avlyst.

– Du utsetter ikke noe så stort som de olympiske sommerlekene. Det er for mange detaljer, så mange land, så mange hensyn å ta i forhold til andre konkurranser og fjernsynets sendeskjemaer. Du kan ikke bare si at vi gjør det i oktober, sier Pound.

Han tror IOC har inntil slutten av mai for å avgjøre om lekene skal gå som planlagt.

– Du kan holde alt inntil to måneder før start. Da må du starte sluttspurten med å få på plass sikkerhetssystemet, matleveranser og gjøre klart stedene folk skal bo, sier Pound.

Han tror ikke det vil være mulig å flytte lekene til et annet sted.

– Det er få steder i verden som vil være i stand til å gire opp så hurtig at de kan ta på seg noe slikt, sier Pound.

Dick Pound fra IOC snakker med pressen

ER FORSIKRET: IOC-medlemmet Dick Pound snakker med pressen. Det er klart at IOC har et fond som er satt til side for å kompensere idretten dersom et OL blir avlyst på grunn av smitte, krig eller annet.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

IOC har ikke tatt stilling

Japan kan også bestemme at lekene ikke kan gjennomføres i landet. Det kan komme en situasjon der øynasjonen har relativt god kontroll på smitten, men har stengt grensene. Da kan det bli politisk vanskelig å slippe titusener fra land der smitten sirkulerer relativt fritt.

Den japanske regjeringen slår fast at planene om å gjennomføre lekene står fast, og at det også er holdningen til IOC.

– Når det gjelder dette medlemmets meninger, så har IOC meldt fra at det ikke er deres offisielle syn. Den olympiske komite arbeider videre med forberedelsene, sier regjeringstalsperson Yoshihide Suga på en pressekonferanse.

Kan bli avlyst for å bremse

Dersom koronasmitten også sirkulerer i Japan i slutten av mai, så kan likevel arrangementer som De olympiske lekene bli avlyst. Da vil de ikke bli avlyst for å holde smitten ute av landet, men for å bremse utviklingen i befolkningen.

– Slike tiltak er ligger i verktøykassen til myndighetene, opplyser smittevernekspert og overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland. Han poengterer at han ikke har innsikt i beslutningsprosessene i Japan.

– Å forhindre store ansamlinger av menneske kan føre til at belastningen på helsesystemet blir fordelt over en lengre periode. En slik spredning av pasientene over tid kan gi sykehusene mulighet til å takle utfordringene, forklarer Aavitsland.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 17.05.2021
2 382
Smittede siste 7 dager
101
Innlagte
774
Døde
1 576 524
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt