Somaliske flyktningbarn trøster syrere

Ikke siden andre verdenskrig har så mange mennesker over hele verden vært på flukt. Nå prøver somaliske flyktningbarn å oppmuntre sine syriske «brødre og søstre».

Brev fra barn i Dadaab til Jordan

SKREV BREV: Alrahman Aden Bulle og Noor Mohamud Aden er to av de somaliske flyktningene som har skrevet brev til syriske flyktningbarn i Jordan.

Foto: Mary Muia / CARE Kenya

Tidligere i år satte 37 somaliske barn seg ned for å skrive brev til syriske barn. Men det var ikke en del av et vanlig vennskapsskole-prosjekt.

De somaliske barna bor i verdens største flyktningleir, Dadaab, i Kenya. Og de ønsket å sende noen oppmuntrende ord til noen av barna som er drevet på flukt fra borgerkrigen i sitt hjemland, Syria.

Nederst kan du se noen av rådene og hilsenene fra de somaliske flyktningbarna.

Verste siden andre verdenskrig

I dag markeres FNs dag for verdens flyktninger med en dyster rekord.

Flyktninghjelpen har i dag lagt fram sitt årlige flyktningregnskap, som viser at vi står midt oppi den verste flyktningkrisen siden andre verdenskrig.

Til sammen er nå 51,2 millioner mennesker på flukt fra krig og kriser. Det er seks millioner mer enn året før.

Syrisk flyktning i Al Zataari leiren

SYRISKE FLYKTNINGBARN I JORDAN: En syrisk jente titter ut fra et telt i flyktningleiren Al Zaatari i Jordan. Leiren huser rundt 100 000 syriske flyktninger.

Foto: MAJED JABER / Reuters

– Ta vare på utdanningen og vær tålmodige

Hva blir så budskapet, når ett av barna som har levd mesteparten av livet sitt som flyktning, skal skrive et oppmuntrende brev til et annet barn som er i ferd med å dele den samme skjebnen?

Fatumo Heidar Abas viser sitt brev

VIKTIG MED UTDANNING: Fatumo Heidar Abas var opptatt av å fortelle om hvor viktig utdanning er, i sitt brev. Les brevet hennes nederst på siden.

Foto: CARE Kenya

«Ikke ta del i krig!» «Vær tålmodig, så skal du igjen få fred i landet ditt.» «Brødre og søstre, jeg er så lei meg på deres vegne.»

Mange av de somaliske barna la vekt på at syrerne måtte ta vare på mulighetene de får til å utdanne seg.

I brevene de skrev var mange opptatt av å framheve utdanning som en viktig forutsetning for å kunne skape fred.

Barna i Dadaab skrev brevene i februar og de ble overlevert til sine syriske mottakere i Jordan av hovedansvarlig for prosjektet i CARE, Reshma Khan.

Brevene var en gest som rørte de syriske barna og de ønsker nå å sende svarbrev til sine somaliske brevvenner, ifølge Khan.

Ekstra vanskelig for barn

Barn er spesielt utsatt som flyktninger. De forstår ikke sammenhengene, og hvorfor de blir revet fra sin faste tilværelse – den eneste de kjenner – for å reise til et helt nytt og ukjent sted.

I Syria har det nå vært krig i over tre år og 1,3 millioner av dem som er på flukt fra de krigsherjede områdene er barn, ifølge Flyktninghjelpen.

Irak forverrer situasjonen for flyktningene

Syria topper de fleste negative listene i Flyktninghjelpens rapport.

Det store antallet flyktninger fra Syria, både utenfor landegrensene og internt fordrevne, er i stor grad årsak til den dramatiske økningen av flyktninger totalt.

Og det kan se ut som at utviklingen kommer til å fortsette i samme retning, blant annet på grunn av en svært spent situasjon i Irak. Allerede meldes det om at over 500 000 innbyggere har flyktet fra byen Mosul, nord i landet.

Av verdens flyktningantall er det fremdeles Afrika sør for Sahara som har flest internt fordrevne flyktninger, med 12,5 millioner. I Midtøsten er det 9 millioner internt fordrevne flyktninger.

Abdullahi Mohameds brev

– HÅPER DERE FÅR FRED: Abdullahi Mohamed skriver i brevet sitt at han håper de syriske flyktningbarna én dag vil få fred i landet sitt. Han forteller at syrerne befinner seg i samme situasjon som han, og hundretusener av andre somaliere, har vært i de 23 siste årene.

Foto: CARE Kenya

Noor Mohamed Adens brev

– VÆR TÅLMODIG: Noor Mohamud Aden sender varme hilsener og medfølelse til syrerne som bor i Jordan. Han ber dem ta tålmodigheten til hjelp, og håper de skal få oppleve fred.

Foto: CARE Kenya
Fatumo Heidar Abas brev

– VI MÅ LÆRE: Utdanning er den beste måten å gjenbygge landene våre på, skriver Fatumo Heidar Abas.

Foto: CARE Kenya
SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.