Hopp til innhold

– Somalisk terrorleder ble radikalisert i Sverige

En av lederne i den somaliske terrorgruppen Al Shabaab bodde i ti år i Gøteborg. Her gjennomgikk han en forandring fra moderat muslim til terrorleder, ifølge Göteborgs-Tidningen.

Faksimile fra Göteborgs-Tidningen Expressen, somalisk terrorleder med bakgrunn i Sverige

RADIKALISERT I SVERIGE: Den somaliske terrorlederen Sheikh Abdulkadir Mumin ble radikalisert i Sverige, ifølge en svensk journalist som har snakket med Göteborgs-Tidningen Expressen.

Foto: Faksimile: Göteborgs-Posten Expressen

Sheikh Abdulkadir Mumin var i de ti årene han bodde i Göteborg en ledende religiøs profil i en moské i byen, skriver avisen.

I dag er Mumin en leder i den muslimske terrorgruppen Al Shabaab, som inngår i Al Qaidas terrornettverk, og ettersøkt av den britiske etterretningstjenesten.

Det var den svenske journalisten og forfatteren Magnus Sandelin som oppdaget sammenhengen mellom Al Shabaab-lederen og Göteborg, da han arbeidet med boken «Jihad-svenskarna i de islamistiska terrornätverken».

1990-tallet

Mumin skal ha vært en profil blant militante islamister i Vest-Sverige.

– Jeg fikk tips av to uavhengige kilder om denne sterke koblingen mellom Al Shabaab og Göteborg, sier Sandelin til Göteborgs-Tidningen.

Mumin skal ha flyttet til Göteborg på første halvdel av 1990-tallet, fra regionen Puntland i Somalia. Han bodde i nesten ti år i en leilighet i Hjällbo sammen med kona og deres unge datter.

Radikalisert i Sverige

En kilde som står Mumins omgangskrets nær forteller til Göteborgs-Tidningen om radikaliseringen Mumin gjennomgikk i takt med besøkene i Bellevue-moskeen i byen.

– Jeg hørte på forelesningene hans i starten, men han ble mer og mer radikal. Han hadde ekstreme hensikter og et svært firkantet verdensbilde som ikke passer inn i islam. Det føltes som om han var en tikkende bombe, man visste ikke hvor han skulle slutte, sier kilden til avisen.

Abdukarim Mumin skal ha endret karakter i denne perioden.

– Han var svært stille og ensom i starten. Jeg tror han ble så ekstrem fordi han hadde behov for å kjenne tilhørighet til en gruppe. Som når usikre personer blir med i kriminelle gjenger, forklarer kilden.

(Saken fortsetter under bildet)

Al Shabaab-militsen i Somalia

SOMALIA: Somalieren bor i dag i Somalia, hvor han er propagandageneral for den fryktede Al Shabaab-geriljaen.

Foto: Abdurashid Abdulle / Scanpix/AFP

Omskjæring på norsk TV

Et norsk TV-team som laget en reportasje for «Rikets tilstand» på TV 2 med skjult kamera ble henvist til Mumin da de stilte spørsmål om omskjæring.

Et videoklipp der Mumin sier at han vil omskjære datteren sin ble med i reportasjen, som også ble sendt i Sverige av SVT. Det førte raskt til at han ikke lenger kunne gi uttrykk for sine ekstreme synspunkter i Göteborg.

– Han ble redd for at sosialmyndighetene skulle ta datteren hans, så de flyttet til London, sier en person i hans tidligere bekjentskapskrets til Göteborgs-Tidningen.

Flyttet tilbake

Mumin flyttet fra Sverige en gang i 2003, men han dro flere ganger tilbake til Göteborg for å holde forelesninger i tiden etterpå.

Etter det Göteborgs-Tidningen kjenner til, er han nå nesten 60 år gammel, men det finnes ingen spor av ham i det svenske folkeregisteret.

(Saken fortsetter under bildet)

Al-Shabaab er på frammarsj i Somalia, og frir også til norsk-somaliere.

FRIR TIL NORGE: Al Shabaab har vært på fremmarsj i Somalia, og også fridd til norsk-somaliere.

Foto: Feisal Omar / Scanpix/Reuters

I London beveget Mumin seg i ekstreme islamistiske kretser. Han møtte blant annet Al Qaida-profilen Mozzan Begg, som pekes ut som hjernen bak terrornettverkets leirer i Afghanistan og satt tre år i fangenskap i Guantanamo-leiren.

Snart kunne ikke Mumin lenger oppholde seg i Storbritannia heller. Ifølge en artikkel i Militant Leadership Monitor beskrev han selv den britiske sikkerhetstjenestens overvåkning av ham som årsaken til at han i 2010 flyttet tilbake til Somalia.

Propagandageneral

Det var lenge helt stille rundt Mumin, før han i starten av 2011 for første gang opptrådte som en offisiell representant for Al Shabaab i hjemlandet.

Al Shabaab satte nemlig sin lit til ham etter Osama bin Ladens død i mai 2011, skriver Göteborgs-Tidningen.

– Vi kommer aldri til å avvike fra Osamas vei, og vi skal fortsette med hellig krig til vi får smake på døden som vår bror Osama, eller til vi seirer og styrer hele verden, sa Munim på sin første opptreden som Al Shabaabs propagandageneral, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I februar 2012 kunngjorde Al Shabaab at organisasjonen offisielt hadde blitt en del av Al Qaida.

(Saken fortsetter under bildet)

Al Shabaab og Al Qaida-leder Ayman al-Zawahiri

PARTNERSKAP: I februar 2012 kunngjorde Al Shabaab at organisasjonen offisielt hadde blitt en del av Al Qaida, som frontes av Ayman al-Zawahiri (t.h.).

Foto: AP/AFP

Svensk-somaliere i krig

Flere afrikanske medier rapporterte om hvordan Mumin i månedsskiftet august/september i 2011 delte ut kalasjnikov-geværer, håndgranater og miner til 17-åringer som hadde vunnet en koranlesekonkurranse i Somalias hovedstad Mogadishu.

I mai 2010 bekreftet en tjenestemann i det svenske sikkerhetspolitiet at gutter fra Göteborg-området hadde reist til Somalia, men at de ikke visste hva de gjør der.

Da hadde allerede fem ungdommer med svenske pass og somalisk bakgrunn blitt drept i strid, etter å ha blitt vervet til hellig krig i hjemlandet.

I tillegg til fiendskapet med den somaliske regjeringen, er ett av Al Shabaabs fremste mål å ta hevn mot landene som har blandet seg inn i borgerkrigen i Somalia. Dermed har Kenya blitt en av hovedfiendene.

SISTE NYTT

Siste nytt