NRK Meny
Normal

– Det er i alles interesse å få stoppet krisen i Somalia

LONDON (NRK): Erik Solheim håper det internasjonale samfunnet kan komme et skritt videre for å stabilisere Somalia når internasjonale toppolitikere møtes i London.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim gikk søndag en tur ute i Mogadishu sammen med fungerende s

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim gikk søndag en tur ute i Mogadishu sammen med fungerende statsminister og forsvarsminister Hussein Arab Issa, etter å ha besøkt Villa Somalia.

Foto: Odd Magne Ruud / Scanpix

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

NRK møtte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV), som nylig besøkte Somalia, i London.

LES OGSÅ: – Tjener store penger på krigen i Somalia
LES OGSÅ: Tør å stille opp mot Al-Shabab
LES OGSÅ: – Storbritannia vurderer luftangrep mot Somalia

Erik Solheim i London under møte om Somalia

Erik Solheim i London.

Foto: Gry Blekastad Almaas / NRK

– Jeg håper at det internasjonale samfunnet kan ta et viktig skritt videre for å stabilisere Somalia. Krisen i landet er fryktelig for folk som lever der. Krisen bidrar også til internasjonal terrorisme og sjørøverier, så det er en global fellesinteresse å få stoppet dette, sier Solheim til NRK.

Politisk kollaps

Han framholder at det er første gang så mange internasjonale toppolitikere er samlet for å få til noe for Somalia.

– Det er viktig at resten av verden støtter opp om det lysglimtet av håp som er i Somalia akkurat nå. Det er tryggere og roligere enn på mange tiår. Men selv om situasjonen i Mogadishu er blitt bedre, er det fremdeles verdens farligste by, sier Solheim til NTB.

Han mener mangelen på en stat som fungerer, er det største problemet i Somalia.

– Den politiske kollapsen har vart i 20 år. Dette er den egentlig grunnen til både sult, terrorisme og sjørøveri mot blant annet norske båter, sier Solheim.

Avgjørende

Somalia håper verdenssamfunnet virkelig vil trå til for å få det utbombede og akterutseilte landet på fote igjen når internasjonale toppolitikere møtes i London.

– Somalia er ved et veiskille. Vi skal komme oss vekk fra en æra styrt av krigsherrer, terror, ekstremisme og sjørøveri til en tid med fred, stabilitet og normalitet. 20 års lovløshet er nok, sier statsminister Abdiweli Mohamed Ali i et intervju med BBC i forkant av torsdagens internasjonale konferanse om Somalia.

Den britiske statsministeren David Cameron er vert for høynivåmøtet, der blant annet USAs utenriksminister Hillary Clinton og FNs generalsekretær Ban Ki-moon deltar, sammen med representanter for i alt 40 land og organisasjoner.

Glimt av håp

De neste seks månedene vil bli avgjørende for Somalia, skriver den anerkjente tankesmia International Crisis Group (ICG) i en ny rapport.

Vestlige land har fattet ny interesse for landet, mandatet til den dysfunksjonelle midlertidige regjeringen utløper om et halvår, og både fredsstyrken fra Den afrikanske union (AU) samt tropper fra Etiopia og Kenya er ivrige etter å bekjempe den islamistiske al-Shabaab-geriljaen, som fortsatt kontrollerer deler av Sør-Somalia.

– Til sammen utgjør disse faktorene den beste muligheten til å skape fred og stabilitet i Somalia på årevis, heter det i ICG-rapporten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt