Solheim mener USA blir taperen hvis Trump skroter Parisavtalen

Sjef for FNs miljøprogram, Erik Solheim, mener Donald Trump skyter seg selv i foten dersom USA bryter med Parisavtalen.

Erik Solheim og Donald Trump

SNAKKER TIL TRUMP: Sjefen for FNs miljøprogram Erik Solheim mener det burde vært i Donald Trumps interesse å overholde Parisavtalen.

Foto: NTB SCANPIX/AP

Det er fremdeles uklart om USAs president Donald Trump kommer til å trekke USA ut av klimaavtalen som ble undertegnet av nærmere 200 nasjoner i den franske hovedstaden i 2015.

Tidlig i neste uke kommer Trump trolig til å annonsere om han, riktignok på overtid, vil følge opp valgløftet om skrote avtalen i løpet av sine første 100 dager som president.

Dersom han gjør det, mener Erik Solheim at USA «skyter seg selv i foten».

– Fordi Kina, India og Europa vil plukke opp de beste jobbene i energisektoren, forklarer sjefen for FNs miljøprogram, i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

– Det er ingen tvil om hvor fremtiden ligger, og det er det alle selskapene i privat sektor har forstått. Fremtiden er grønn, sier Solheim.

– Kull ikke lenger konkurransedyktig

– Det er åpenbart at hvis du ikke er en del av Parisavtalen så vil du gå glipp av noe. De største taperne vil selvfølgelig være det amerikanske folk, fordi alle de interessante, fascinerende, nye, grønne jobbene vil gå til Kina og til andre deler av verden som investerer tungt i dette.

I intervjuet som ble gjort i Genève fremhevet Solheim at han mener verden nå har passert oljetoppen og at vi raskt beveger oss inn i sol- og vindenergiens tidsalder.

– Vindenergi er trolig den mest lovende jobbmulighetene i USA nå, sa FN-toppen, og la til at Kina og India senker prisene på solenergi så raskt nå at kull ikke lenger er konkurransedyktig.

FN diskuterer finansiering uten USA

Samtidig understreket han at han ikke mener det hele avhenger av hva politikerne i Washington velger å gjøre.

Den grønne revolusjonen blir ledet av ikoniske selskaper som Google, Walmart, Microsoft, Apple, Facebook, mener den tidligere diplomaten og SV-politikeren.

– Selv om det verste skulle skjer og USA velger å trekke seg, vil konsekvensene bli mindre enn folk tror. Det politiske lederskapet vil overtas av EU, Kina og India, og FN snakker allerede med dem om finansieringsgapet som vil oppstå hvis USA trekker seg tilbake – ikke bare fra klimaavtalen, men fra FN-finansiering generelt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt