Hopp til innhold

Solgt som sexslave av bestefar

– Jeg hatet alle menn og ville drepe min bestefar, forteller Somaly Mam. Nå hjelper hun andre sexslaver til et bedre liv i Kambodsja.

Somaly Mam

I nesten ti år ble Somaly Mam holdt som sexslave i Kambodsja.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Langt inne i jungelen i Kambodsja vokste hun opp. Uten noen mor eller far, men med en mann hun kalte Bestefar. En mann som drakk, slo og til slutt solgte henne til et bordell i Phnom Penh.

– Barn er penger med bein

– I Kambodsja er barn en handelsvare, de er penger på to bein, forteller Somaly, som vokste opp i et av verdens verste diktaturer på 70-tallet.

Frå knokkelmuseet til minne om folkemordet i Kambodsja.

På knokkelmuseet i Phonm Penh ligger de groteske bevisene på Røde Khmers herjinger i landet.

Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK

Røde Khmer tyranniserte befolkningen i Kambodsja fra 1975 til 1978 og drepte en fjerdedel av befolkningen. Før det hadde amerikanske bombefly tatt livet av en halv million mennesker i sin jakt på den vietnamesiske opprørsbevegelsen VietCong og Pol Pot og hans nådeløse gerilja.

I dette landet, uten mat og fremtidshåp vokste Somaly opp uten foreldre, men med en pengelens og alkoholisert mann som slo.

– Jeg drømte om å drepe Bestefar. Jeg hatet den mannen, men jeg hadde forpliktelser overfor ham, selv om han sultefôret og slo meg, for jeg var hans, sier Somaly.

I boken «En kvinnes pris» som kom ut i 2005 skriver Somaly om sin oppvekst og om hvordan mannen hun kalte Bestefar ga henne skylden for alt som hadde gått galt med ham.

Kambodsja

Kambodsja er et av verdens fattigste land. Over halvparten av landets befolkning er helt avhengig av hva de selv kan dyrke.

Foto: ANDY EAMES / AP

– Han sa at alt var min feil, men tanken om å rømme inn i skogen streifet meg aldri. For hvem kunne jeg stole på, jeg var jo bare en liten svarting. Den laveste av de lave der på stedet, skriver hun, med henvisning til den mørke hudfargen til Phong-folket.

Solgt til bordell

Nå er Somaly i Oslo for å snakke om sexhandel i Sørøst-Asia på Oslo Freedom Forum, en slavehandel hun selv var en del av i nesten ti år.

Da hun var 15–16 år tok Bestefar henne med til en tante i Phnom Penh. Der begynte sexslaveriet og hennes livs helvete.

– Jeg ble banket opp fordi jeg ikke respekterte kundene, fordi jeg ikke var pen nok eller bare fordi de ikke hadde noen andre grunner. Jeg så og opplevde også at jenter ble drept. Det var ingen lover og regler i det kambodsjanske sexmarkedet, forteller Somaly til NRK.

Hun forsøkte å rømme flere ganger, men hver gang ble hun hentet inn igjen av korrupte politimenn, men til slutt hjalp en fransk hjelpearbeider henne. Da hadde hun blitt noen og tyve år.

– Jeg er så ødelagt at jeg ikke kan elske noen, men det eneste jeg kan og det enste jeg ønsker er å være sammen med barna mine og holde rundt dem, forteller Somaly i dag.

– Tror de er snille

Da Somaly ble solgt som sexslave på midten av 80-tallet var hun ikke blant de yngste. Og da FN-soldater og internasjonale hjelpeorganisasjoner for alvor rykket inn i landet på begynnelsen av 1990-tallet eksploderte etterspørselen etter prostituerte i det lutfattige landet.

– Jeg tror det er mangel på respekt og uvitenhet. Mange menn tror at de hjelper ved å kjøpe sex. At de er snille når de ikke slår og behandler de prostituerte pent, men sannheten er at de prostituerte ikke aner hva lykke er, sier Somaly, som har hatt mange tunge stunder.

– Jeg har utallige ganger forsøkt å ta mitt eget liv. Jeg har hatet alle menn, men gradvis har det blitt bedre og til slutt så traff jeg en mann som viste med kjærlighet.

Voldtar barn

I dag driver Somaly tre sentre i Kambodsja som hjelper tidligere prostituerte til et nytt liv.

– Mange som er i eller har vært sexslaver klarer ikke å elske, men livet er å elske og vi må lære oss å glemme og finne fred med oss selv. For ting har blitt bedre. Folk har blitt mer opplyst, men fortsatt er korrupsjon et stort problem, og mange kvinner voldtas og mange mindreårige blir utsatt for grove overgrep.

Barn krysser en bro i Phnom Dambang i Kambodsja

Siden Røde Khmers herjinger på slutten av 70-tallet har landet befolkning økt fra 6 millioner til nesten 15 millioner. Mange av disse barna havner i sexslaveri.

Foto: Damir Sagolj / Scanpix/Reuters

For i alle de store byene kan man den dag i dag få kjøpt jomfruer, som ifølge mange uvitende kambodsjanere skal hjelpe mot det meste, inkludert HIV. Og for å sikre seg at de virkelig er jomfruer, hender det at jentene bare er seks-syv år gamle.

– Det kommer mange pedofile fra Europa, men det virkelige problemet er kambodsjanske menn som tror de blir friske og renset ved å voldta små barn helt ned i seks-syv-års alderen, forteller Somaly.

Totalt er det i dag et sted mellom 40 000 og 50 000 prostituerte og sexslaver i Kambodsja. Det vil si at hver 40. jente som blir født i landet vil ende opp som en sexslave en gang i fremtiden. Somaly var en av dem, nå forsøker hun å hjelpe så mange som mulig til et bedre liv.

På Urix på NRK2 klokken 2210 kan man se hele intervjuet med Somaly Mam.

SISTE NYTT

Siste nytt