Soldater slår ring om Tbilisi

Georgiske soldater slår ring om hovedstaden Tbilisi. Russerne skal ha sperret av en stor motorvei som går fra kysten og inn mot hovedstaden. Georgia er nå delt i to.

Russiske soldater i Khurcha i Abkhasia
Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

Russerne kontrollerer nå flere ulike deler av Georgia. De har nå utgangspunkter i nordvest fra Abkhasia og nordøst fra Sør-Ossetia.

Flere byer er angrepet eller tatt.

Les: Fakta om konfliktene

Sperringen av motorveien fra svartehavskysten og inn til Tbilisi, som er en av landets hovedfartsårer, deler i praksis Georgia i to.

I tillegg kontrollerer russiske styrker også flere strategiske viktige broer og veier, slik at hovedstaden mer og mer isoleres fra andre deler av landet, melder reportere til BBC.

De georgiske soldatene tar stilling rundt 20 kilometer fra sentrum av hovedstaden.

Fremrykningen av russiske styrker mot Tbilisi skal være stoppet opp.

USAs president George W. Bush sa på sin pressekonferanse sent i går kveld norsk tid at det finnes opplysninger om at russerne har planer om å bombe flyplassen, men dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Les: - Uakseptabel russisk invasjon

Nett-TV: Bush fordømmer invasjonen

Men disse besetningene vekker også uro om Russland har større strategiske mål i sikte, som tilrivelsen av viktige havnepunkter langs Svartehavet.

Spent i hovestaden

- Stemningen i Tbilisi er spent, men rolig. Det er ikke tilløp til noen kamphandlinger, rapporterer NRKs korrespondent Morten Ruud som befinner seg i Tiblisi.

- Men veldig mange har forlatt byen, i frykt for invasjon av russiske styrker. Det var i går ettermiddag og kveld kø ved bensinstasjonene for å fylle drivstoff, før folk kjørte fra hovedstaden. Kafeer og butikker, som normalt holder åpent, stengte også, forteller han.

Angriper i Abkhasia

Samtidig har styrker i utbryterregionen Abkhasia til angrep på georgiske styrker, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Separatister skal ha omringet en gruppe georgiske soldater, noe som førte til kraftig beskyting begge veier. Det har også vært bombeangrep fra det som sies å være abkhasiske fly.

Angrepet begynte om lag klokka 4 (norsk tid) natt til tirsdag, opplyser abkhasiske separatister til Interfax. Også på lørdag ble det meldt om kamper og luftangrep i Kodoridalen.

Målet skal være å tvinge georgierne fra de øvre delene av Kodoridalen, et område i Abkhasia som fortsatt kontrolleres av Georgia.

Abkhasia, som ligger nordvest i Georgia mot Svartehavet, er et langt større område enn Sør-Ossetia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kart over Georgia med byer
Foto: Grafikk / NRK

Ødela militærleir

Russiske styrker har brukt Abkhasia som utgangspunkt for sin vei videre inn i Georgia.

I går gikk de inn i byen Senaki, som ligger 40 kilometer fra Abkhasia, hvor en militærleir ble ødelagt, opplyser både russiske og georgiske tjenestemenn. Russerne skal oogså ha tatt kontroll over byen Zugadi.

Russiske styrker gikk også inn i havnebyen Poti, men russiske myndigheter omtalte dette som et rekognoseringsoppdrag, etter først å ha benektet påstandene.

Poti ligger ved Svartehavet og er en svært viktig by for Georgia. Blant annet er havnebyen hovedkvarter for Georgias marine.

For noen dager siden hevdet georgiske myndigheter at havnen var «fullstendig ødelagt» etter russiske bombeangrep. Men nyhetssiden til det internasjonale selskapet Lloyds meldte at kun en containerhavneplass var delvis ødelagt.

Bomber Gori

Russiske styrker skal også være stasjonert utenfor byen Gori, nær Sør-Ossetia. Georgierne har hatt artilleristillinger ved byen.

Det meldes nå tirsdag formiddag om at russiske bombefly har bombet byen, etter flere tidligere angrep. Sivile skal være såret.

Les: – Russisk bombeangrep mot Gori

Georgiske styrker skal ha startet tilbaketrekningen fra Sør-Ossetia, for å mobilisere rundt hovedstaden.

Journalister fra nyhetsbyrået Reuters som har kjørt fra Tbilisi til Gori har heller ikke sett georgiske soldater på denne strekningen, bortsett fra et par forlatte militærkjøretøyer og en oppbrent stridsvogn.

Innenriksminister Ekaterine Zguladze hevdet tidligere i dag at natten hadde vært rolig i Georgia og at russiske styrker ikke hadde trappet opp.

Siste: - Avslutter militæroperasjonen

Russernes kontroll over sentrale infrastrukturpunkter gjør gjør at georgisk militære ikke får forsynt sine styrker i Sør-Ossetia med militært materiell.

SISTE NYTT

Siste nytt