Hopp til innhold

- Flykt eller bli skutt

Titusener av demonstranter løp for å komme i sikkerhet da soldater begynte å skyte i Rangoon i dag. Ni mennesker er bekreftet drept, men tallet kan være langt høyere.

Soldater i Rangoon, Burma
Foto: The Mandalay Gazette / AP

To av de drepte er utlendinger En av dem var en japansk pressefotograf, bekrefter Japans ambassade i Burma.

Regime-kontrollert TV i Burma bekrefter at  ni mennesker er drept, og at 11 er såret. Ifølge samme kilde er 31 soldater også såret.

Øyenvitner forteller at tåregass og varselskudd ble avfyrt mot demonstranter i sentrum av Rangoon.

Vitner forteller også at en utenlandsk mann som prøvde å komme forbi en sperring, ble skutt og drept.

Tallet på drepte i dag er usikkert. Oslo-baserte The Democratic Voice of Burma melder om ni, de internasjonale byråene mener de kan bekrefte fire drepte.

Burma

Bilde tatt av øyenvitner i Rangoon.

Foto: Democratic Voice of Burma

Men juntaen har sterk kontroll over informasjonen fra store områder. Det er trolig mye av det som skjer i Burma vi ikke får vite.

Truet med «ekstreme handlinger»

Burmesiske soldater beordret i dag titiusenvis av demonstranter i Rangoon om å fjerne seg eller risikere "ekstreme handlinger".

- Vi gir dere ti minutter. Hvis dere ikke gjør det, blir dere skutt, ropte soldatene over høyttalere i sentrum av Rangoon i formiddag. Ifølge øyenvitner tok demonstrantene truslene på alvor og spredte seg.

NETT-TV: Derfor demonstrerer munkene

Soldater rensker gatene

Samtidig kom det meldinger om at soldater begynte en systematisk marsj gjennom byen mens de slo med batongene mot skjoldene sine.

Etter truslene skal minst 300 mennesker ha blitt arrestert og kastet inn i ventende militærbiler, mens 100 skal være såret. Flere militærbiler er meldt på vei mot sentrum, og de fleste demonstrantene skal ha rømt gatene.

Mark Canning, Storbritannias ambassadør til Burma, bekrefter at folk ble truet av gatene, men forteller at kampene fortsetter i utkanten av Rangoon på kveldingen.

Burma

Buddhistmunker ber foran en veisperring satt opp av politiet.

Foto: MANDALAY GAZETTE / AP

Fra den nest største byen Mandalay ble det i ettermiddag meldt at en rekke stridsvogner fulle av soldater kjørte inn i byens store pagode.

Fra andre byer blir det meldt om protestaksjoner i nærheten av flere av klostrene som ble raidet av militære i natt. Rundt 100 buddhistmunker ble arrestert bare i ett kloster, og det kommer meldinger om at mange av munkene er stygt skadd.

- Vestens løgner

Burmesisk fjernsyn har sendt nyheter fra demonstrasjonene i dag, der de forteller innbyggerne om ikke å tro på løgnene fra Vesten, melder Sky News.

Men om nyhetssendinger fra Vesten kan gjøre lite med situasjonen, så blir volden i Burma oversett i det eneste landet som virkelig kan gjøre noe med situasjonen.

Kinas statskontrollerte presse overser eller nedtoner de voldelige handlingene mot demonstrantene i nabolandet Burma. De fleste store, kinesisktalende avisene nevner ingen ting om uroen, mens den nasjonale fjernsynskanalen ikke rapporterer fra nabolandet i sine sendinger.

LES OGSÅ: Kinesisk FN-veto

Redd for demonstrasjoner i Kina

Uroen er et ømfintlig område for de kinesiske myndighetene, som er blant den burmesiske juntaens nærmeste allierte - og som samtidig er på konstant vakt mot opprør i egne rekker.

Burma
Foto: Democratic Voice of Burma

I 1989 sendte kinesiske styresmakter inn militære styrker for å slå ned flere uker lange pro-demokratiske demonstrasjoner i Beijing.

Flere hundre mennesker, om ikke flere tusen, ble drept i Beijing. Året i forveien ble 3000 mennesker drept av militærjuntaen i Burma i et effektivt oppgjør med å stanse pro-demokratiske demonstrasjoner.

Buddhistisk fortropp

Buddhistiske munker danner spydspissen i det burmesiske opprøret, og det er mange mennesker i Tibet, en buddhistisk region som i over 50 år er blitt styrt av Kina, som drømmer om uavhengighet.

Men ifølge en tibetansk munk nyhetsbyrået AFP har snakket med, er opptøyene i Burma fremdeles ukjente på grunn av den manglende nyhetsdekningen.

En av Kinas mest populære aviser, og som faktisk har nyheter om situasjonen i Burma i avisen, forkuserer på portforbudet som er innført i Rangoon på grunn av de store demonstrasjonene. De har ingen ting om militærets harde håndtering av munkene:

- Burmesiske myndigheter legger hånd på seg, og har ikke brukt makt for å løse opp demonstrasjonene, skriver avisen.

nrknyheter.no følger situasjonen i Burma.

SISTE NYTT

Siste nytt