NRK Meny
Normal

Israelske soldater får ikke reise til Tyrkia

Det israelske militæret legger ned forbud mot reiser til Tyrkia for soldater, offiserer og annet militært personell.

israelske soldater
Foto: DAVID BUIMOVITCH / Afp

Ordren gjelder på ubestemt tid både for aktivt personell og reservepersonell, opplyser det israelske militæret.

Forholdet mellom Tyrkia og Israel er blitt svært anstrengt etter at ni personer med tyrkisk bakgrunn ble drept da Israel stanset konvoien med nødhjelp til Gazastripen i forrige uke.

Ifølge oberstløytnant Amit Yusbar i Israel er det godt mulig at israelere kan bli utsatt for voldstrusler i Tyrkia, melder NTB.

– Kan normaliseres med en granskning

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu uttalte mandag at forbindelsene til Israel ikke vil bli normalisert, før det har blitt gjennomført en internasjonal gransking av bordingen av skipene, melder AFP.

– Hvis Israel gir grønt lys til opprettelsen av en internasjonal granskingskommisjon og er villig til å svare for kommisjonen, vil forholdet mellom Tyrkia og Israel naturligvis utvikle seg i en annen retning, sa Davutoglu.

PALESTINIANS-ISRAEL/FLOTILLA-UN

- Dersom Israel fortsetter å avvise en internasjonal gransking, vil det utelukke mulighetene for en normalisering av forbindelsene mellom Tyrkia og Israel, advarte Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu mandag.

Foto: CHIP EAST / Reuters

– Endret for alltid

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan betegnet forrige uke bordingen som statsterrorisme, mens president Abdullah Gül sa at forholdet til Israel er endret for alltid etter bordingen.

Den tyrkiske statsministeren rettet også krass kritikk mot vestlige land for å ha nektet å samarbeide med Hamas-ledelsen etter valgseieren.

– Hamas fører en motstandskamp for å forsvare sitt land. Jeg aksepterer ikke at Hamas klassifiseres som en terrororganisasjon, sa Erdogan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt