Solberg: Umulig å si at vi aldri kan fengsle barn

NEW YORK (NRK): Norge kan ikke skrive under på at vi aldri skal fengsle barn, fordi det vil gjøre det umulig å håndtere flyktningstrømmen, sier statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg mener Norge ikke kan skrive under på at vi aldri skal fengsle barn, og tror det vil gjøre det umulig å håndtere flyktningstrømmen.

Statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) deltar på toppmøtet, som samler ledere fra 193 land i New York mandag.

– Å si aldri vil være veldig vanskelig i forhold til å kunne håndtere hele flyktningsituasjonen. Vi har gått inn for å ha den samme formuleringen som er i barnekonvensjonen, og er det vi har internasjonale forpliktelser til allerede, sier Solberg til NRK i New York.

Norge har i sommer jobbet for å forhandle vekk en formulering om aldri å fengsle barn. Det skjedde under arbeidet med en erklæring om flyktninger før FN-toppmøtet som nå er i New York.

I stedet skal Norge ha foreslått en formulering om at dette må begrenses til et minimum, men det kan brukes når det ikke er andre alternativ.

Dette har fått kritikk fra blant andre Redd Barna og Norsk Organisasjon for asylsøkere (NOAS), og også flere land. Men det er nødvendig mener Solberg, og hun er ikke enig i at det fremstår som om Norge vil svekke barns rettssikkerhet.

– Vi må kunne holde igjen

– Det er ikke riktig. Den formuleringen som ligger i dokumentet er den samme formuleringen som ligger i dokumentet som allerede sikrer barns rettssikkerhet, nemlig barnekonvensjonen, sier Solberg.

Hun mener det er viktig å holde igjen barnefamilier, også med barn, for å registrere dem og få vite hvem de her.

– Det har blant annet med å gjøre med prinsippet i forhold til registrering og såkalte hotspots i Europa for å hindre at folk bare vinkes videre fra land i sør mot nord, sier Solberg.

– Det har vært viktig å holde igjen de som skal registreres, det betyr også at det må være en hjemmel for muligheten til å holde folk tilbake. Å være rammet av en sånn paragraf, det kan ikke vi mene er riktig i disse situasjonene nå, å faktisk gå enda lenger enn barnekonvensjonen har gjort, fortsetter Solberg.

– Asylpolitikken ville brutt sammen

– Det lå en formulering der om aldri å fengsle barn, og det ville vært en sterkere beskyttelse for barns rettigheter?

– Det ville vært en situasjon der det hadde vært umulig å håndtere Europas flyktningkrise i dag. Det er høyest på dagsorden for oss alle. Vi må håndtere flyktningkrisen og da må vi også ha en mulighet til å registrere og holde igjen folk til registreringen og ID-kontrollen er gjort, ellers bryter faktisk hele migrasjonssystemet i Europa og flyktningbehandlingssystemet, som vi har fått på plass det siste året, sammen, sier Solberg.

– Alle land som opplever den utfordringen som Europa har, har vært enig med oss. De landene som ikke har den type flyktningutfordringer, har ikke vært enig med oss, legger hun til.

Listhaug og Solberg skal tirsdag delta på nok et toppmøte om flyktningsituasjonen, med USAs president Barack Obama som vert, skriver NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt