Solberg: Det er en tragisk hendelse

– Våre tanker går først og fremst til alle familiene og pårørende som har mistet sine nære, sier statsminister Erna Solberg.

Erna Solberg, statsminister

PREGET: Statsminister Erna Solberg uttrykker medfølelse med de etterlatte etter flytragedien i Ukraina.

Foto: John Nøstdal / NRK

– Vi har sendt våre kondolanser til Nederland og Malaysia, hvor mange av de omkomne kommer fra, sier Solberg til NRK.

Statsminister Erna Solberg uttrykket også sin sympati med de pårørende etter flytragedien i Ukraina i går kveld.

Da sendte hun ut en tweet skrevet på engelsk:

«Jeg er lei meg over hendelsen med Malaysian Airlines-hendelsen. Mine tanker går til alle pårørende».

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyheter om flytragedien i Ukraina.

Flere nasjonaliteter

Totalt er 298 mennesker bekreftet døde. 181 av disse er funnet av redningsmannskaper. Flyet var på vei til Kuala Lumpur fra Amsterdam.

15 av de omkomne var besetningsmedlemmer. Malaysian Airlines-flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det gikk ned i nærheten av landsbyen Grabovo i Donetsk-regionen.

Både Ukraina og Russland har åpent gitt skylden til hverandre, men Solberg ønsker ikke å være med i ordkrigen.

– Det foregår en propagandakrig mellom Ukraina, Russland og separatistene. Jeg synes det er leit hvis det skal stoppe å få en grundig internasjonal gransking. Det er først og fremst det vi må ha for å konkludere hvem som er ansvarlig. Så må vi ta stegene etter det.

Her kan du lese alt om flytragedien.

Flyet gikk ned bare 50 kilometer fra den russiske grensen. De fleste av passasjerene, 154 personer, var nederlendere. 45 var fra Malaysia, 27 fra Australia, 12 fra Indonesia, ni fra Storbritannia, fire fra Tyskland, fire fra Belgia og gre fra Filippinene. Én person var fra Canada.

Ifølge flyselskapet skal 23 av passasjerene skal være amerikanere, men dette er ennå ikke bekreftet. Det er ennå usikkert hvor rundt 20 av passasjerene er fra.

– Ingen norske om bord

Det er ennå ikke noe som tyder på at det skal ha vært nordmenn om bord på flyet.

– Jeg har vært i kontakt med UDs kriseteam, og de sier at ingenting tyder på at det var nordmenn om bord, men dette er ikke offisielt bekrefter, sa utenriksminister Børge Brende til NRK tidligere i dag.

Det har vært spekulert i om det er noen som har skutt ned flyet eller om det styrtet. Russiske separatister har fått skylden, men de har tilbakevist påstandene.

Flere av de døde var på vei til en aidskonferanse i Melbourne, der de begynte forsamlingen med ett minutts stillhet. Blant dem som var der var seniorrådgiver i Norad Bjørg Sandkjær.

– Jeg synes det er tidlig å begynne å spekulere i hvem som kan ha skutt ned flyet. Først og fremst vil jeg si at vi støtter generalsekretæren i FN sitt initiativ om å få en uavhengig gransking. Den uavhengige granskingen må alle parter delta i, og komme til bunns i hva som er årsaken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt