Solberg vil gi halvannen milliard kroner til vaksiner - hvert år

NEW YORK (NRK): Etter å ha blitt ønsket velkommen opp på scenen av popstjernen Gwen Stefani, kunngjorde Erna Solberg at Norge vil gi halvannen milliard kroner årlig for å gi fattige barn tilgang til vaksiner.

Erna Solberg i Central Park

Erna Solberg på scenen i Central Park lørdag kveld

Foto: Gro Holm / NRK

Adrian Grenier og Erna Solberg

Entourage-stjernen Adrian Grenier og Erna Solberg på Global Citizen-festivalen.

Foto: Ilya S. Savenok / Afp

Solberg sto på scenen under en større konsert i Central Park i New York lørdag kveld.

Konserten var arrangert av miljøorganisasjonen Global Citizen, og med navn som Jay Z, Sting og gruppa No Doubt trakk den rundt 60.000 tilskuere, pluss over 40 millioner fjernsynsseere.

1,36 milliarder kroner årlig

Det er sjelden Norges statsminister har et slikt publikum for sitt budskap, og hun benyttet anledningen til å fortelle at Norge vil gi mer enn én milliard kroner til vaksinealliansen GAVI hvert år fra neste år.

– Norge har forpliktet seg til å gi 215 millioner amerikanske dollar, sa Solberg fra scenen, og la til at Norge vil fortsette å gi like mye hvert år fremover.

Med dagens kurs er det 1,36 milliarder kroner i året.

Skal redde fem millioner liv

GAVI-stiftelsen har sitt utspring i Microsoft-gründeren Bill Gates' «Bill & Melinda Gates Foundation».

Stiftelsen jobber for å lette tilgangen til vaksiner for barn i fattige land. GAVI-stiftelsen er et internasjonalt samarbeid mellom statlige og private donorer, og den norske stat er allerede blant de aller største bidragsyterne.

GAVIs plan er å redde fem millioner liv i årene fram til 2020, sa Solberg fra scenen, og viste til at vaksineprogrammene allerede har reddet 6 millioner mennesker.

Global Citizen Festival gikk av stabelen for tredje år på rad i New York og Paris lørdag kveld. Global Citizen er en ideell organisasjon med støtte fra foretak, politiske organisasjoner og privatpersoner. De jobber for å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030.

Gwen Stefani i Central Park

No Doubt-stjernen Gwen Stefani på scenen i Central Park lørdag kveld.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt