Ett av verdens rikeste land og en av verdens rikeste personer har siden 2000 vært fast partnere i arbeidet for verdens fattige.
Norge gjennom mange år vært en fast bidragsyter til prosjekter lansert gjennom stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation og ikke minst Det internasjonale vaksinefondet (GAVI).
GAVI ble da også lansert sammen av Bill Gates og daværende WHO-sjef Gro Harlem Brundtland i 2000.
Norge var det første landet som forpliktet seg til faste bidrag, og har siden fulgt opp løftet. Gjennom de siste 12 årene har vi bidratt med 8,3 milliarder ifølge gavialliance.org.
Fondet har gjennom et omfattende vaksineringsprogram tatt på seg å redde tusenvis av liv. Fortsatt dør barn i utviklingsland av sykdommer som for lengst ikke er livstruende i industriland. I tillegg har fondet sørget for å få prisen på vaksiner ned, på grunn av forpliktende storinnkjøp fra de store legemiddelfirmaene.
Norge og Bill & Melinda Gates Foundation er også sammen store bidragsytere til fondet GFATM, eller Global-fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria som er betegnelsen på norsk.
I tillegg har det noe umake partnerskapet satt seg et annet ambisiøst mål, totalutryddelse av polio på verdensbasis.
Beholdt milliarden
I statsbudsjettet for 2014 hadde den nå avgåtte Stoltenberg-regjeringen lagt opp til et bidrag til GAVI alene på 1 milliard kroner – basert på et løfte Jens Stoltenberg gav i 2011.
- Les:
Spørsmålet har vært om den nye borgerlige regjeringen ville følge opp dette.
Solberg kunne love den styrtrike, men gavmilde datagründeren at Norge vil fortsatt stå ved hans side.
Regjeringen opprettholder å doble bevilgningen til GAVI fra 490 millioner kroner til nær 1 milliard, dette skal gjelde hvert år frem til 2015.
Regjeringen står også ved løftet om at de sammen skal forsøke å få polio inn i leksikonet for utryddede sykdommer.
Nye 190 millioner kroner bevilges til dette, noe som gjør at det totale norske bidraget til polio-bekjempelse kommer opp i 240 millioner kroner. Også satsingen på GFATM videreføres.
– Ikke alle detaljer er klare, med vi er enige om mye. Møtet i dag la grunnlaget for at vi skal ha et nært samarbeid fremover, sa statsminister Erna Solberg.
Solberg mente som de tidligere parhestene Stoltenberg og Gates at global helse i tillegg til utdanning er noe av det smarteste man kan satse på når det gjelder bistand.
Ikke uventet liker hun at Gates, i sitt virke som filantrop, har klart å tenke nytt og utvikle modeller for statlig-privat-samarbeid som er mindre tunggrodd enn mye annet i den internasjonale bistandsbransjen.
Spesielt har den nye regjeringen merket seg hvordan Gates-stiftelsen har maktet å skaffe til veie og spre rimelige prevensjonsmidler til kvinner i u-land.
Er stolt av Norge
Bill Gates var da også fornøyd med signalene fra sin nye samarbeidspartner, og var raus med rosen av det lille men oljerike landet.
– Jeg er veldig imponert over Norge, og jeg bruker dere ofte som eksempel når jeg er i møte med andre regjeringer rundt i verden. Dere er ett av de mest sjenerøse land når det gjelder bistand, og som jeg sier til statssjefer «et godt eksempel til etterfølgelse», sa Gates.
Da han fikk spørsmål om han fryktet at det norske bistandsnivået ville krype nedover i årene fremover, gitt at dette var dagen for en borgerlig budsjettenighet, svarte han diplomatisk:
– Jeg har inntrykk av at det er enighet blant norske politikere om at Norge skal ha et høyt nivå på bistanden.
– Selv om det nå blir en vridning mot investeringer, er det også en mulighet til å hjelpe – selv om det aldri kan bli en direkte erstatning for bistand, sier Gates.
Oljepenger til u-land?
Tidligere i dag diskuterte Bill Gates og statssekretær Jon Gunnar Pedersen investeringer i utviklingsland under et frokostmøte hos den konservative tenketanken Civita.
Norge er som kjent ett av de landene i verden med mest penger på bok, gjennom Statens pensjonsfond utland. Gates oppfordrer til at fondet kan investere mer i utviklingsland.
- Les:
– Summer som 10 milliarder dollar er små for fondet og dere som nasjon, men kan bety veldig mye for mottakerlandene. Det er fullt mulig å gjøre dette på en forretningsmessig basis, uten at man taper pengene, sa Gates.