Søker etter forsvunnet fly i Antarktis

38 mennesker er savnet etter at det chilenske luftforsvaret mistet radiokontakten med et fly. Hercules-maskinen skulle til basen Eduardo Frei i Antarktis.

Savnet C-130 Hercules fra det chilenske luftforsvaret

FORSVANT: C-130 990 fra det chilenske luftforsvaret skulle til Antarktis da det forsvant natt til tirsdag.

Foto: ALEJANDRO HERNANDEZ LEON

– Vårt håp er at flyet har forsøkt å lande et sted, fortalte den chilenske generalen Eduardo Mosqueira til pressen i natt.

Senere kom det en mer pessimistisk melding fra ble det chilenske forsvaret:

– Vi fortsetter å søke i sektoren der kommunikasjonen ble brutt. Målet er å redde mulig overlevende.

Forsvaret opplyser at det ikke er mottatt noen nødsignaler fra området.

For det meste militære

I flyet var det 38 mennesker. 17 av dem var besetningsmedlemmer. 15 var militære passasjer fra luftforsvaret, tre var fra hæren. De resterende var to kontraktører og én forsker.

Base Eduoardo Frei i Antarktis

SKULLE HIT: Base Presidente Eduardo Frei Montalva ligger i det Chilenske kravområdet i Antarktis. Basen fungerer blant annet som flyplass for fire forskningsstasjoner som ligger på King George Island.

Foto: Wikimedia

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

Siste kontakt med herkules-maskinen C-130 990 fra det chilenske luftforsvaret var klokken 00:13 norsk tid natt til tirsdag. Da hadde det vært i luften i omtrent 80 minutter.

Søket med opptil fire fly fra Chile og Uruguay er konsentrert rundt stedet der radiokontakten forsvant. I tillegg bistår fire sivile skip og enheter fra den chilenske marinen.

Laster kart, vennligst vent...

Normale forhold for søk

Flyet skulle til «Base Presidente Eduardo Frei Montalva» som ligger på King George Island. Basen ligger i vannkanten ved 62 grader sør, altså langt unna polpunktet. Det er sommer i Antarktis, og det har ikke vært skikkelig mørkt i det området flyet forsvant.

Bølgehøyde i området der flyet forsvant

RUFSETE: Dersom flyet har forsøkt å lande på vannet, så har det vært en meget utfordrende oppgave. Dette er et av de mest utsatt havområdene på planeten.

Foto: Windy

Bølgehøyden er mellom to og seks meter i søkeområdet og det er overskyet. Dette er ganske normalt for årstiden.

Etter planen skulle flyet lande klokken 01:17 norsk tid. Da radiokontakten ble brutt, var flyet omtrent 300 kilometer fra nærmeste fastland.

Fly som har gjennomført søk i området

SØKER: Dette er sporet etter ett av flyene som har gjennomført søk i området i løpet av natten. Skydekket er til dels lavt, så det er en vanskelig jobb.

Foto: Flightradar24

Skulle gjøre vedlikehold

Det chilenske forsvaret opplyser at passasjerene skulle gjennomføre vedlikehold av et flytende oljerør som sørger for at basen Eduardo Frei får energi. Til basen ankommer det omtrent 50 internasjonale flighter hvert år.

Den 10. luftforsvarsgruppe som gjennomfører turene til Antarktis er godt vant til dette oppdraget.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt