Hopp til innhold

Søker beskyttelse i FN-leire i Sør-Sudan

Minst 45.000 sørsudanere og et hundretalls utenlandske statsborgere har søkt beskyttelse fra krigende soldater i tre ulike FN-leire, som nå er fylt til randen.

FN-leir i Juba, Sør-Sudan

Sørsudanere har den siste uken strømmet til en av FN-leirene i Juba, for å komme unna kampene.

Foto: HO / Afp

To av leirene ligger i hovedstaden Juba. Normalt er de base for FN-personell som er stasjonert i Sør-Sudan, blant annet fredsbevarende soldater og polititjenestemenn.

Nå huser leirene plutselig 20.000 mennesker.

I FN-leiren i Bor, byen som ligger 20 mil nord for hovedstaden og som soldater og tilhengere av tidligere visepresident Riek Machar tok kontrollen over forrige onsdag, har 17.000 personer søkt tilflukt.

3000 av de 17.000 er utenlandske statsborgere som ikke kom seg ut i tide. De fleste av dem er fra Storbritannia, Canada og Kenya.

I Bentiu, den andre byen som Machar-tilhengere kontrollerer, er vel 7000 personer samlet innenfor portene.

Til sammen har rundt 45.000 mennesker søkt til ulike FN-baser rundt om i landet.

I tillegg er det hundretusener som verken FN, bistandsorganisasjoner og vestlige diplomater har oversikt over hvor er blitt av.

– Jeg vet at mange tusener har søkt tilflukt i kirker. Og jeg vet at mange, også våre egne medarbeidere, bokstavelig talt har rømt ut i bushen. Når de har fått ringt oss har de fortalt at det er langt tryggere der enn inne i byen, sier FNs koordinator for humanitær hjelp Toby Lanzer til nyhetsbyrået Ap.

Men ingen har fullstendig oversikt over situasjonen. Det meldes nå om kamper og sammenstøt i mer enn halve landet, mellom ulike soldatfraksjoner og mellom sivile.

Konflikten bunner i en langvarig maktkamp mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar. Konflikten spisset seg til da Kiir i sommer avsatte Machar.

Da Kiir i tillegg kneblet nominasjonsprosessen i partiet SPLM, rant det over for Machar og hans støttespillere.

Partiet skulle etter planen peke ut hvem som skulle være SPLMs kandidat til presidentvalget i 2015 på partiets landsmøte tidligere i år, men så avsatte plutselig presidenten hele partiledelsen, inkludert generalsekretær Pagan Amum, og utsatte landsmøtet på ubestemt tid.

Skillelinjen går i hovedsak mellom folkegruppene dinka, som president Salva Kiir tilhører, og nuer, hvor hans tidligere visepresident Riek Machar hører til – og mange frykter at dette er starten på en blodig borgerkrig hvis partene ikke lar seg stagge.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FN-spesialutsending for humanitær hjelp Toby Lanzer i Bor, Sør-Sudan

FN-spesialutsending for humanitær hjelp Toby Lanzer (i midten) var i Bor i helgen.

Foto: Ap

Byen på bristepunktet

Mest spent er det i Bor, som president Salva Kiir sier regjeringsstyrkene er klar til å angripe og som Machar er rede til å forsvare.

– Både i byen og i FN-leiren er situasjonen utfordrende. Vi mangler telt til å huse alle som har søkt tilflukt hos oss og vi har ikke nok mat. Det haster, for å si det slik, sier Toby Lanzer.

Han kom seg ut fra byen på mandag og forteller at det foregår utstrakt plyndring av lagre og kontorer som tilhører internasjonale organisasjoner.

Mer eller mindre konstant høres det skyting fra maskingevær eller andre tyngre våpen.

– Vi skal ikke svikte dere

FNs generalsekretær Ban Ki-moon bad i går kveld Sikkerhetsrådet om å forsterke den nå 7000 mann store FN-styrken i landet med ytterligere 5500.

Ban Ki-moon vil at soldater og politifolk som deltar i FN-operasjoner i Kongo, Elfenbenskysten og Liberia flyttes til Sør-Sudan. Det samme med FN-soldater som er stasjoner i Abeyei og Darfur i Sudan.

Også utstyr som angrepshelikoptre, forsyningshelikoptre og militære transportfly vil Ban Ki-moon ha overført. Han ber også at FNs medlemsland i egen regi sender soldater, politifolk og utstyr.

Ban Ki-moon håper et forsterket og tungt internasjonalt nærvær kan roe ned situasjonen.

FN-sjefen nølte ikke på en pressekonferanse i New York i går.

– Vi skal stå sammen med dere. Vi skal gjøre vårt ytterste for å beskytte dere, gi dere den humanitære hjelpen dere trenger og – mest av alt – hjelp til at landet kommer inn på et fredelig spor igjen, sa Ban Ki-moon direkte rettet til de mange sørsudanerne som lider fordi landets øverste ledere krangler om makta.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FN-leir i Juba, Sør-Sudan

En ung mann som har søkt tilflukt hos FN i Juba hjelper en amerikansk soldat med oppsetting av mobile toaletter.

Foto: UN Military / Afp

Meglere i skytteltrafikk

Ban Ki-moon har innstendig bedt afrikanske ledere om å ta tak og forsøke å megle mellom kamphanene. I tillegg er et korps av vestlige diplomater på vei inn i landet.

Blant dem er den norske spesialutsendingen Gunnar Holm, som tilhører Afrika-seksjonen i det norske utenriksdepartementet. Norge utgjør sammen med USA og Storbritannia en såkalt Sudan-troika.

– Holm, når han er på plass 1. juledag, skal etter planen ha samtaler med de politiske lederne, sier pressevakten i Utenriksdepartementet Frode O. Andersen til NRK.

Resten av de norske diplomatene utenom en er sendt ut av landet.

Håpet er at det samlede diplomatiske presset skal føre til at presidenten og hans tidligere visepresident klarer å komme til en enighet og med det avverge en mulig borgerkrig.

USAs spesialutsending Donald Booth møtte i går president Salva Kiir og 11 fengslede opposisjonspolitikere, som presidenten anklager for å stå på den tidligere visepresidentens side.

Også USAs utenriksminister John Kerry har engasjert seg og har ifølge det amerikanske utenriksdepartementet i dag, 24. desember, vært i kontakt med den Riek Machar.

Han skal innstendig ha bedt den sparkede visepresidenten om umiddelbart å erklære våpenhvile og innlede politiske samtaler med sin tidligere sjef, Salva Kiir.

Machar sa tidligere i dag til fransk radio at han er rede til forhandlinger. Det samme er Kiir villig til. Men som alltid i slike situasjoner knyttes det ulike betingelser til velvilligheten.

Etnisk rensing

I tillegg den til spente situasjonen, kommer det også urovekkende opplysninger som om mulig etnisk rensing.

Personer som har kommet seg i sikkerhet i FN-leiren i Juba forteller at soldater fra regjeringshæren har gått fra hus til hus og plukket ut og drept sivile som tilhører andre folkegrupper enn dinka.

Vitnene, som er nuere, har fortalt til en vestlig journalist i Juba at 250 menn ble samlet på en politistasjon i hovedstaden og deretter skutt med kaldt blod. 12 av dem kom seg under kroppene til naboer som var døde og klarte etter noen timer å komme seg ut av lokalet.

Regjeringen avviser opplysningene og kaller det oppspinn.

I tillegg til drap, meldes det om utstrakt voldsbruk og seksuelle overgrep fra begge sider.

Oljefelt stenges ned

Også landets oljeproduksjon er i ferd med å bli en del av maktkampen. Rundt 95 prosent av Sør-Sudans inntekter kommer fra produksjon og salg av olje.

Alle oljefeltene i delstaten Unity, hvor brorparten av Sør-Sudans oljeproduksjon foregår, er de siste dagene blitt stengt ned og oljearbeidere, både sudanske og utenlandske, er evakuert. Det har vært gjentatte angrep på anleggene fra Machars styrker i tillegg til at oljearbeidere fra ulike grupper begynte å gå løs på hverandre. Til sammen 16 oljearbeidere er blitt drept.

Store deler av Unity skal være under kontroll av Machar.

Produksjonene i delstaten Øvre Nilen fortsetter som normalt ifølge landets oljeminister Stephen Dhieu Dau, men også der meldes det om kamper som nærmer seg produksjonsanleggene.

SISTE NYTT

Siste nytt