Hopp til innhold

Søkelyset rettes mot private leiehærer

Leiesoldatene er ikke underlagt irakisk lov, og det er tvilsomt hvilke lovregler som gjelder for dem i USA.

Helikopter fra det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater

Helikopter fra det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater.

Foto: MARWAN NAAMANI / AFP

Kommentar: Bjørn Hansen

Leiehærer på tusener av soldater opererer i dag i Irak. Mange av dem bærer svarte uniformer, de er utstyrt med pansrede kjøretøyer, de er tungt bevæpnet med skytevåpen og lett artilleri og de har sitt eget luftvåpen med armerte helikoptre.

 

Sivile irakere er blitt meid ned for fote av soldater som ikke står til ansvar overfor militære myndigheter.

 

General David Petraeus

General David Petraeus.

Foto: GERALD HERBERT / AP

Et av de største i Irak

Blackwater heter det største firmaet som opererer i Irak. Blackwater har kontrakt på å beskytte offisielle amerikanske og irakiske representanter i Irak. En av de første klientene var Paul Bremer, USAs stattholder like etter invasjonen av landet. Til og med USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, skal til tider ha fått sin sikkerhet ivaretatt av Blackwater, ikke av egne militære styrker.

Blackwater har gjennom mange år kunnet operere i utkanten av offentlighetens søkelys i Irak. Men et skytedrama 16. september i år har rettet en for Blackwater ubehagelig oppmerksomhet mot leiesoldatenes opptreden. 

Denne dagen smalt det en improvisert bombe i nærheten av et beskyttet møtested for amerikanske representanter. Av grunner som man ennå ikke kjenner til ble det bestemt at det sikre, og beskyttede møtestedet skulle evakueres og de sivile deltakerne bringes tilbake til den "Grønne Sone" i Bagdad der en hel bydel er avsperret for å gi plass for amerikanere og irakiske myndighetspersoner.

Vill skyting inn i mengden

Hva som deretter skjedde er sterkt omstridt. Konvoien med Blackwater-soldater sier de ble beskutt, og at de måtte besvare ilden. Irakiske vitner sier på sin side at Blackwater begynte å skyte mot en bil som ikke stanset på signal. Bilen ble beskutt med granat, og alle i den drept, blant dem en kvinne med et lite barn. Tilsammen minst 8 mennesker ble drept på stedet (irakiske myndigheter sier 20) og mange såret. Irakiske myndigheter reagerte momentant med raseri og krevde Blackwater fjernet fra Irak. Men de har senere gått tilbake på kravet.

Mann som ble såret av angrepet fra Blackwater 20.september.

Mann som ble såret av angrepet fra Blackwater 20.september.

Foto: CEERWAN AZIZ / SCANPIX

Saken er nå under granskning, og det siver ut endel avslørende detaljer. 
Skytingen skal ha foregått så vilt at en av leiesoldatene rettet sitt våpen mot en annen soldat med ordre om at han skulle stanse skytingen inn i en sivil menneskemengde. 
Disse opplysningene er ikke offisielt bekreftet, men de viser en faretruende tendens til "skyt først, spør etterpå" blant leiesoldatene.

Flere såkalte sikkerhetsfirmaer opererer med tusener av soldater i Irak, men ingen av dem er så raske på avtrekkeren som Blackwaters folk.

Skyter dobbelt så ofte

Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet skyter Blackwater mer enn dobbelt så ofte som andre firmaer når de er ute på oppdrag.

Tålmodigheten med Blackwater er satt på prøve ikke bare hos irakiske myndigheter, men også blant mange i USA. Men Bush-administrasjonen holder sin beskyttende hånd over Blackwater. 

Firmaets grunnlegger, den tidligere marinejegeren Erik Prince, har de siste årene støttet det republikanske partiet med hundretusener av dollar, og tidligere sjefer i CIA, utenriksdepartementet og Pentagon sitter i Blackwaters ledelse. 

 

SISTE NYTT

Siste nytt