Hopp til innhold

SOHR: IS mister kontrollen over Raqqa

– De syriske demokratiske styrker kontrollerer nå 50 prosent av byen, sier Det syriske observatoriet for menneskerettigheter.

Syrian Democratic Forces

Den USA-støttede styrken får gradvis mer kontroll over de IS-okkuperte områdene i byen Raqqa.

Foto: Hussein Malla / AP

En syrisk styrke støttet av USA har drevet jihadister fra terrorgruppen IS ut av halve Raqqa, mindre enn to måneder etter at styrken inntok byen.

– De syriske demokratiske styrker kontrollerer nå 50 prosent av byen, til tross for IS' voldsomme motstand, sa Rami Abdel Rahman i Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR) i dag.

Hard motstand fra IS

Styrken, som består av arabiske og kurdiske soldater, inntok Raqqa 6. juni og har siden beveget seg gradvis innover mot byens kjerne.

De støttes av flyangrep, spesialstyrker, våpen og annet utstyr fra en USA-støttet koalisjon.

IS har kjempet imot med bilbomber, selvmordsangrep og væpnede droner.

A member loyal to the ISIL waves an ISIL flag in Raqqa

Flere IS-flagg ble reist da terrorgruppen erklærte etableringen av en islamsk stat i 2014. Nå er de i ferd med å miste kontrollen over Raqqa.

Foto: Stringer / Reuters

Byen har vært holdt av IS siden de først erklærte den som sin hovedstad i 2014, og det antas at flere angrep på den vestlige sivilisasjonen er planlagt herfra.

Frykter brudd på folkeretten

Titusenvis av sivile har flyktet fra den intense volden i Raqqa, men FN antar at rundt 50.000 mennesker fortsatt er fanget i byen.

Les også: Syriske krigsflyktninger spør hvorfor vi ikke vil ha dem: – Er ikke Norge verdens rikeste land?

Kvinne og barn flykter fra Raqqa

Tusenvis av kvinner og barn har måttet flykte fra terroren og kamphandlingene som finner sted i Raqqa.

Foto: Hussein Malla / AP

Human Rights Watch i Syria har uttrykt bekymring for de rapporterte folkerettsbruddene som har funnet sted i tidligere IS-okkuperte områder.

I Mosul har det vært flere tilfeller av mishandling og krigsbrudd utført av irakiske styrker. Nå håper de at det samme ikke vil gjenta seg i det som har blitt regnet som IS' «hovedstad».

SISTE NYTT

Siste nytt