Snowden kaller ny lov for «historisk seier»

Loven som gjør slutt på at amerikanske myndigheter samler inn enorme mengder telefondata er «en historisk seier for rettighetene til alle borgere», skriver varsleren Edward Snowden.

Edward Snowden

Edward Snowden bor i Russland, men deltar innimellom på konferanser og lignende via video. Her deltar han på en studentkonferanse i Toronto i Canada 2. februar i år.

Foto: Mark Blinch / Reuters

– Slutten på masseovervåkingen av private telefonsamtaler under Patriot Act er en historisk seier for rettighetene til alle borgere, men bare det siste produktet i en endring i global bevissthet, skriver Snowden.

Faksimile av Snowden-artikkel

«Verden sier nei til overvåking», er tittelen på Edward Snowdens kronikk i New York Times.

Foto: Faksimile

Han har skrevet en kronikk med tittelen «Verden sier nei til overvåking» som ble publisert samtidig i dag morges i franske Libération, amerikanske New York Times, tyske Der Spiegel og El Pais i Spania.

Artikkelen følger etter at den amerikanske kongressen tirsdag vedtok «USA Freedom Act», en lov som erstatter den omstridte «Patriot Act» som åpnet for massiv overvåkning.

I artikkelen reflekterer Snowden rundt det han kaller en grunnleggende endring i folks bevissthet om masseovervåking som er skjedd siden hans lekkasjer avslørte omfanget av amerikanske myndigheters overvåking av elektronisk kommunikasjon.

Snowden bor nå i Moskva der han er innvilget midlertidig politisk asyl og det skinner tydelig gjennom i artikkelen at han opplever lovendring som en personlig seier.

– Det var øyeblikk der jeg var redd for at vi hadde satt våre privilegerte liv i fare for ingenting, at folk ville reagere på avsløringene med likegyldighet eller kynisme. Aldri har jeg vært så glad for å ta feil, skriver han.

Det var øyeblikk der jeg var redd for at vi hadde satt våre priviligerte liv i fare for ingenting, at folk ville reagere på avsløringene med likegyldighet eller kynisme. Aldri har jeg vært så glad for å ta feil.

Edward Snowden / New York Times

– Ny generasjon vokser frem

Han la til at etter at en kommisjon oppnevnt av Det hvite hus kom frem til at overvåkningsprogrammet ikke hadde avverget noen angrep «så ga til og med presidenten som en gang hadde forsvart programmet og kritisert avsløringen av det, ordre om at det skulle avsluttes».

Den verdensberømte varsleren skriver at maktforholdene er i ferd med å endre seg.

– Vi opplever at en post-terror-generasjon vokser frem, en som forkaster et verdenssyn som ble definert av en enslig tragedie. For første gang siden angrepene 11. september 2001 ser vi konturene av en politikk som vender seg bort fra frykt og til fornuft, skriver Snowden.

Advarer om fortsatt overvåking

Snowden advarer likevel om at elektronisk kommunikasjon fortsatt vil være overvåket i store stil.

– Selv om vi har kommet langt, så er retten til privatliv – grunnlaget for frihetene som den amerikanske grunnloven bygger på – er fortsatt truet, skriver han.

Han viser til at metadata som avslører personlige forbindelser og interesser til vanlige brukere av internett fortsatt blir overvåket på en skala som det ikke finnes sidestykke til og har en konkret beskjed til de som leser artikkelen hans.

– Mens du leser dette på nettet, blir det registrert av amerikanske myndigheter, skriver Edward Snowden.

SISTE NYTT

Siste nytt