Snowden frykter i verste fall å bli tatt livet av

I et ferskt TV-intervju sier Edward Snowden at han har tenkt på faren for å bli offer for et attentat, og nevner at noen kan skyte eller forgifte ham.

Edward Snowden intervjues av NDR

BEKYMRET: Tidligere etterretningsansatte Edward Snowden sier at han frykter noen fra USAs myndigheter kan gjøre alvor av uttalelsene om å «putte en kule i skallen» hans.

Foto: NDR / ARD

Den tyske TV-kanalen NDR har møtt mannen bak de enorme etterretningslekkasjene på et hotell i Moskva. Det halvtimelange intervjuet er planlagt sendt på ARD i Tyskland søndag kveld, og vil ta for seg mange ulike temaer.

(se utdrag fra intervjuet lenger ned i saken)

I intervjuet blir Snowden spurt om sin egen sikkerhet, og sier han har tenkt på at noen kan forsøke å drepe ham.

Anonyme ansatte i forsvars- og etterretningsmiljøet i USA har uttalt til amerikanske medier at de «gjerne skulle puttet en kule i skallen på ham».

Uttalelsene har gjort Snowdens sikkerhet spesielt aktuelt.

Edward Snowden gjør seg klar til intervju med NDR

HOTELL I MOSKVA: Den tyske tv-kanalen NDR møtte Snowden i en suite på et hotell i Moskva.

Foto: NDR / ARD

– Disse folkene som jobber for amerikanske myndigheter har sagt åpent at de gjerne skulle skutt meg eller forgifte meg mens jeg er ute og handler. For så å se meg dø sakte i dusjen etter at jeg er kommet hjem, sier Snowden til den tyske kringkasteren ifølge AFP.

Det var nettstedet Buzzfeed som tidligere denne måneden trykket en sak med tittelen «America's Spies Want Edward Snowden Dead».

Artikkelen viser til flere anonyme kilder både i NSA, forsvarsdepartementet Pentagon og den amerikanske hæren som er svært negative. Noen av dem går så langt som å si at hvis Snowden ikke hadde vært amerikaner ville man kunne gjennomført et attentat.

– Bekymringsfullt at de samme folkene skal respektere personvernet i grunnloven

Snowden selv stilte også til nettmøte på en egen støtteside for ham tidligere denne uka. Også der ble han spurt om uttalelsene.

– Frykter du for ditt eget liv, spurte en nettbruker.

– Det bekymrer meg, men også av andre grunner enn du kanskje tenker på. At representanter for det offisielle USA er villige til å gå på akkord med flere deler av grunnloven bekymrer meg når det er de samme folkene som sier de respekterer personvernet som står i samme dokument, sier Snowden.

Samtidig innrømmer Snowden at han må ta hensyn til eventuelle farer for seg selv.

– At det er direkte dødstrusler mot meg personlig er noe jeg registrerer, men jeg vil ikke la meg skremme. Å gjøre det rette innebærer for meg også å ikke angre på det jeg har gjort, skriver Snowden i nettmøtet.

Advokaten til Edward Snowden i Russland, Anatolij Kutsjerena, har bekreftet til nyhetsmedier at den tidligere etterretningsansatte til en hver tid følges av livvakter, og at ytterligere sikkerhetstiltak vurderes fortløpende.

Edward Snowden sier at amerikanske myndigheter driver med spionasje rettet mot private virksomheter uten at det er rettferdiggjort i bestemmelser om nasjonal sikkerhet.

VIDEO: Se Edward Snowden si at amerikanske myndigheter driver med spionasje rettet mot private virksomheter uten at det er rettferdiggjort i bestemmelser om nasjonal sikkerhet (kilde: NDR/ARD).

– NSA driver med industrispionasje

I intervjuet påstår Snowden også at amerikanske NSA er innblandet i industrispionasje og forsyner seg med all slags etterretning uansett hvor stor verdi den har for nasjonal sikkerhet.

I en tekst som ble publisert før intervjuet søndag, blir Snowden sitert på at etterretningsorganisasjonen NSA ikke nøyer seg med å samle inn opplysninger knyttet til nasjonal sikkerhet, men at den også har samlet inn informasjon om det tyske selskapet Siemens.

– Hvis det er informasjon hos Siemens som tjener USAs nasjonale interesser, selv om den ikke har noe å gjøre med nasjonal sikkerhet, så vil de ta disse opplysningene uansett, sier Snowden, som tidligere jobbet som innleid IT-konsulent for NSA.

I intervjuet sier han også at han har gitt alle dokumenter og informasjon om NSA videre til journalister, og at han selv ikke sitter på opplysninger lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt