Hopp til innhold

Snowden: NSA løy til kongressen om overvåkningsprogram

I et nytt videoklipp fra intervjuet med The Guardian hevder spionanklagede Edward Snowden at NSA lyver om sin virksomhet.

Edward Snowden

I et nytt videoklipp beskylder den spionsiktede varsleren Edward Snowden National Security Agency (NSA) for å ha løyet overfor medlemmer av den amerikanske kongressen.

Foto: The Guardian / Reuters

– NSA begrenser seg ikke til opplysninger om utlendinger. De samler inn informasjon om all kommunikasjon som kobles gjennom USA, sier Snowden.

Utsagnet kommer i et nytt klipp fra intervjuet britiske The Guardian gjennomførte med Snowden mens han fortsatt oppholdt seg i Hongkong.

Les også: EOS-utvalget vil undersøke om USA har overvåket nordmenn

– Løy overfor kongressen

Amerikanske myndigheter har tidligere sagt at PRISM-systemet, som Snowden avslørte, ikke overvåket amerikanske borgere. Formålet med systemet skulle angivelig være å overvåke utlendinger for å avverge terrorhandlinger.

Les: NSA overvåket også amerikanere på nett

Dette mener altså Snowden at er løgn. I den nye videoen beskylder han også National Security Agency (NSA) for å ha løyet overfor medlemmer av den amerikanske kongressen.

– Overvåkningssystemet Boundless Informant lar NSA overvåke informasjon med global rekkevidde. NSA ble spurt av spesifikke kongressmenn om et slikt system eksisterte. Da løy de og sa at det ikke fantes, sier Snowden.

Spår korrekt siktelse

Intervjuet som heter «Snowden – interview part 2» ble som den første videoen tatt opp 6. juni i Hongkong. I del 2, som ble publisert først i går, spår Snowden korrekt at han vil bli siktet for spionasje.

Da han blir spurt om hvilke reaksjoner avsløringene hans vil bli møtt med svarer han følgende:

– Jeg tror amerikanske myndigheter vil starte en etterforskning, der de etter hvert vil si at jeg har begått alvorlige forbrytelser, at jeg har krenket USAs Espionage Act og at jeg har hjulpet våre fiender, sier han i videoen.

Les: Snowden siktes for spionasje

Bekrefter asyl i Venezuela

Snowden har tilbrakt over to uker i transittområdet på flyplassen i Moskva i påvente av at et av de 27 landene han har bedt om asyl i skal gi ham beskyttelse.

I løpet av helga tilbød både Venezuela, Nicaragua og Bolivia Snowden asyl. Snowden har bekrefter at han ønsker asyl i Venezuela, skriver NTB.

President Nicolás Maduro har bedt ham bestemme seg for om han virkelig vil reise til det søramerikanske landet.

– Vi har fått asylsøknaden. Han er nødt til å bestemme seg for når han flyr, hvis han har lyst til å fly hit til slutt, sier Maduro til journalister i presidentpalasset i den venezuelanske hovedstaden mandag.

«Forfulgt av imperiet»

På spørsmål om han har snakket med Snowden, svarte Maduro imidlertid «nei, ikke ennå, men jeg vil gjerne».

– Vi fortalte denne unge mannen «kom hit, du blir forfulgt av imperiet», sa Maduro og refererte til 30-åringens hjemland USA.

Selv om han nå har fått tilbud om beskyttelse, er det imidlertid høyt usikkert om det praktisk er mulig for Snowden å forlate Moskva ettersom han blant annet mangler gyldige reisepapirer.

Nicaragua valgte søndag å offentliggjøre detaljer fra asylsøknaden Snowden sendte landets myndigheter. Her kommer det fram at han er redd for å ikke få en rettferdig rettssak, og at en eventuell rettssak trolig vil ende med livstid i fengsel eller dødsstraff i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt