NRK Meny
Normal

Wikileaks: – Varsleren Snowden ba om hjelp til å søke asyl på Island

Ifølge Wikileaks har NSA-varsleren Edward Snowden startet et forsøk på å få asyl på Island.

Edward Snowden

FÅR STØTTE: En kvinne går forbi en plakat av Edward Snowden i Hong Kong. Plakaten er et uttrykk for støtten varslern har fått etter at han avslørte USAs omfattende overvåkning av borgere verden over.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson

Islendingen og Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson sier han håper Island og verden anerkjenner den tidligere NSA-ansattes viktighet og gir ham politisk asyl.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters
I en kronikk i den islandske avisa Fréttablaðið skriver Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson at en mellommann har tatt kontakt med ham på vegne av Snowden.

– I forrige uke ble jeg spurt av herr Snowden om å viderebringe beskjeden til de islandske myndighetene om at han ønsket politisk asyl, bekrefter Hrafnsson overfor NRK.

Han sier han har viderebrakt ønsket om hjelp både til regjeringen, innenriksdepartementet og statsministeren.

– I brevet minnet jeg dem på at islandske myndigheter for to år siden har lovet å være en trygg havn for varslere og aktivister for informasjonsfrihet, og at Snowdens sak derfor burde diskuteres i parlamentet og burde bli kjent for allmennheten også, forteller Wikileaks-talsmannen.

Forventer at Island engasjerer seg

Han sier han foreløpig ikke har fått noe svar på forespørselen, men at byråkratene kun har pekt på tekniske og formelle sider ved asylsøknaden.

– Det er regjeringas ansvar å ta stilling til et politisk asyl, og jeg antar at nå som saken er ute i offentligheten, at de vil gi et svar fordi journalister vil etterlyse det.

– Noen kritikere har sagt at asylsøkeren må være i landet han/hun skal søke asyl i. Tror du dette kravet kan by på problemer for Snowden?

– Dette dreier seg om formaliteter, og det finnes eksempler på at personer som har vært arrestert i andre land likevel har fått asyl og statsborgerskap, så nasjoner kan gjøre ekstraordinære grep for å sikre asylsøkere som ønsker politisk asyl.

– En av de viktigste varslerne i vår tid

29 år gamle Edward Snowden ble verdenskjent da han gikk ut og fortalte omverden om det omfattende overvåkningssystemet som amerikanske etterretningsmyndigheter står bak. Snowden var selv ansatt i National Security Agency (NSA), og deltok i spionasjen.

Hrafnsson er optimistisk på vegne av Snowden, og tror at asylsøknaden vil nå fram.

– Jeg tror hele verden vil innse hvor viktig avsløringa han står bak er, Store deler av internettrafikken går gjennom USA, og overvåkningen som Snowden har avslørt påvirker borgere over hele verden.

– Jeg håper jeg kan ønske ham velkommen til landet mitt. Jeg tror det er viktig at også andre land viser sin støtte og anerkjenner Snowden som en av de viktigste varslerne i vår tid. Det han har gjort er en enorm tjeneste overfor allmennheten, konkluderer Hrafnsson.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt