NRK Meny
Normal

Snøstorm truer Iowa-valget

Et kraftig snøvær ventes å komme inn over den amerikanske delstaten Iowa i kveld og kan påvirke hvem som vinner den første kampen om å bli presidentkandidater i USA.

Snø og kirke i Iowa

Snøen har allerede lagt seg på de endeløse slettene i Iowa, som her ved en lutherske kirken i Manning. Nå varsles det om opptil 30 centimeter snø i kveld, når nominasjonsmøtene skal avholdes rundt om i delstaten.

Foto: Christopher Furlong / AFP

Nathan O'Brien

En nedsnødd Trump-supporter, Nathan O'Brien, utenfor John Wayne-museet i Winterset, Iowa, før et valgmøte tidligere i år.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Ifølge amerikanske meteorologer er det ventet opptil 30 centimeter snø i deler av Iowa i løpet av få timer mandag kveld og natt til tirsdag.

Det kraftige snøværet var tidligere ventet å komme først tirsdag, men nå advarer meteorologene om at snøen kan komme tidligere, skriver SVT.

Kristina Pydynowski i Accuweather sier at snøen kan føre til at det blir farlige kjøreforhold:

– Det kommer til å bli ekstremt farlig, om ikke umulig å reise. Nesten ingen sikt og drivende snø. Vindstyrken kan også føre til sporadiske strømbrudd, sier Pydynowski.

Bush-skilt i Iowa

I Hiawatha i Iowa står Bush-skiltene enn så lenge plantet i gamle snøfonner.

Foto: Brendan Hoffman / AFP

Kan påvirke oppmøtet

Kveldens valg i Iowa avgjøres på nominasjonsmøter rundt om i delstaten. Under møtene må deltagerne være til stede helt til slutt, noe som kan ta et par timer.

Møtene holdes i over 1.100 skoler, kirker, bibliotek og andre forsamlingslokaler rundt om i delstaten.

Selve avstemmingene starter klokken 19 mandag kveld lokal tid – klokken 2.00 natt til tirsdag norsk tid. Resultatene er trolig klare to-tre timer senere.

Med uværet som er meldt er spørsmålet om mange velgere vil la være å kjøre til valglokalene på småveiene i Iowa når de kan bli møtt av ekstremt farlige kjøreforhold på veien hjem.

Kan påvirke Clinton, Sanders og Trump

Forskning basert på tidligere primærvalg i Florida, New Hampshire og Sør-Carolina viser at dårlig vær kan påvirke oppslutningen ved valg, skriver Augusta Free Press.

Rubio-skilt i Iowa

En håpefull supporter har plantet et skilt for Marco Rubio i snøen i Marshalltown, Iowa. Så langt ligger Rubio på tredjeplass blant republikanerne på de fleste meningsmålingene.

Foto: JIM WATSON / AFP

Særlig er det mindre lojale velgere som kan komme til å bli hjemme i stedet for å trosse været og dra til valglokalene.

Det kan påvirke oppslutningen til Donald Trump, som henter en stor del sine stemmer fra velgere som vanligvis ikke deltar i nominasjonsmøtene.

Også yngre velgere viser seg å være mer følsomme overfor været enn andre.

Den som særlig henter stemmer blant velgere mellom 18 og 24 år er demokraten Bernie Sanders, som dermed kan bli skadelidende av snøværet.

Samtidig har Sanders' motkandidat Hillary Clinton også velgere blant sine kjernevelgere som lar seg påvirke av dårlig vær.

– Kvinnelige velgere synes å bli mer påvirket av været enn menn, sier Accuweathers Rosemary Radich, og legger til at været som ventes i Iowa kan føre til at lavere oppslutning blant kvinner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt