Snart stenger paradisstranden

To millioner mennesker besøkte strendene på øya Boracay på Filippinene i fjor. Nå er det snart slutt. I hvert fall for en stund.

Masseturismen har blitt en stor belastning. Nå skal avløpssystemet oppgraderes.

Du har ganske sikkert sett idylliske bilder av hvite strender, klart vann og vakre solnedganger. Det er også dette som har trukket så mange turister til den filippinske øya.

Men turismen har blitt en så stor belastning at president Rodrigo Duterte sist måned godkjente at øya kan stenges, fordi den har blitt forsøplet og skitten.

Nyter de siste timene i paradis

– Jeg kan virkelig ikke forstå problemet med forsøpling, for når jeg kikker rundt meg, ser jeg en av de reneste strendene jeg har sett i mitt liv. Det sier den australske turisten Tim Malone til AP.

PHILIPPINES-ENVIRONMENT/BORACAY

Strendene på Boracay tømmes før øya stenges midlertidig for turisme 26. april.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

– Det føles definitivt ikke ut som et møkkete sted, sier han, idet han og resten av vennegjengen tar fatt på de siste timene på øya før den stenger for turistene.

Han forteller at de sto ekstra tidlig opp for å få et siste glimt av strendene, vannet og palmene før flyet skal frakte dem hjem igjen.

Les også: Filippinene stenger populær turistøy

Kloakk rett ut i badevannet

Daglig kommer rundt 20.000 turister til øya, ifølge Frederick Alegre, som jobber for turist-departementet. Det er egentlig ikke kapasitet til flere enn 30.000 mennesker på øya til enhver tid, men det er alltid mer enn det dobbelte der.

Til sammen kom det to millioner turister i fjor, og de skapte verdier for én milliard dollar. Dette er gull verdt for de innfødte.

Men medaljen har en bakside, og Alegre sier at det nå var behov for å gjøre noe drastisk for å kunne redde øya på lengre sikt. Beregninger myndighetene har gjort, viste at øya kunne blitt en «død øy» i løpet av ti år, hvis ikke noe ble gjort.

Philippines Boracay

Turistene leser informasjon om stengningen på flyplassen i Caticlan.

Foto: Aaron Favila / AP

Avløpssystemet er rett og slett ikke bygget for å håndtere så mange mennesker, noe som har ført til at mye kloakk har gått urenset ut i havet.

Under halvparten av virksomhetene på øya er koblet til det offentlige avløpsnettet. Nå skal avløpssystemet bygges ut, og målet er å gjenåpne øya for turistene innen det har gått et halvt år.

Les også: Søppelet flyter i turistmagnet: – Lofoten er snart ødelagt

Må finne andre jobber

Turistindustrien har skapt tusenvis av jobber, og lokale arbeidere frykter nå for hva de skal leve av mens renoveringen pågår. Likevel har de fleste håp om at de skal klare seg og finne andre ting å gjøre inntil turistene kommer tilbake.

PHILIPPINES-ENVIRONMENT/BORACAY

Det er salg i butikkene før øya stenger for turister.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

En lignende beslutning er tatt i Thailand, der Maya Bay og øya Phi Phi Leh i Andamanhavet blir stengt i fire måneder fra starten av juni.

Populariteten til Maya Bay økte voldsomt etter at filmen «The beach» med Leonardo DiCaprio ble spilt inn der for snart 20 år siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt