Hopp til innhold

Snart kan vi få vite hva dette er

Astronomene har ikke sett noe slikt før, og kan ikke si sikkert hva de lyse flekkene på dvergplaneten Ceres er. Nå har romfartøyet Dawn begynt ferden mot overflaten for å få svar.

Lyse flekker på Ceres

De lyse områdene på dvergplaneten Ceres har forbløffet astronomene. Nå kan vi snart få svar.

Foto: NASA

Hypotesene har vært mange om hva de hvite punktene egentlig er. På de første bildene av dvergplaneten, kunne de se ut som byer om natten.

Dette fikk ufoentusiastene til å helle bensin på bålet, mens forskerne var mer opptatt av å helle kaldt vann i årene til folk med kokende fantasi.

– Nå som bildene blir bedre, er det klart at de lyse flekkene mest sannsynlig er sollys som blir reflektert fra overflaten, sa ansvarlig forsker for Dawn, Christoffer Russel i mai i år.

– Det kan være is som reflekterer lyset, var forklaringen fra Russel.

Lyse flekker på Ceres

De første bildene av dvergplaneten fikk folk til å tro at det kunne være byer på overflaten.

Foto: NASA

Ikke is

Det tok ikke lang tid før astronomene fikk kalde føtter av ishypotesen. I løpet av sommeren kom det flere og flere argumenter imot, og til slutt måtte Russel krype til korset.

Det var spesielt beregninger som viste at is raskt ville forsvinne fra overflaten, og analyser av det reflekterte lyset, som satte de siste spikrene i kisten.

– Vi trekker oss nå vekk fra tanken om at de lyse punktene på Ceres er ansamlinger av is, fortalte Russel til Washington Post.

Det er fortsatt mulig at det er is på overflaten, men det er lite sannsynlig.

Fly over Cerec

Hva tror du?

Tilbaketrekkingen åpnet opp feltet igjen, og nå ble selv publikum bedt om å komme med sin oppfatning gjennom en avstemning. Den er fortsatt åpen, og her kan du avgi din stemme.

Forskerne tilknyttet programmet, har nå størst tro på hypotesen om at de lyse flekkene er ansamlinger av salt.

– Vi er nå overbevist om at det ikke er is, og vi er ganske sikre på at det er salt, men vi vet ikke hva slags salt, sa Russel under en konferanse i Paris i slutten av september.

Laster Twitter-innhold

Dawn skal dykke

De siste bildene viser at de hvite flekkene er spredt utover et stort område. De to største ansamlingene er i krateret Occator.

Bildene er tatt fra en høyde av 1470 kilometer, og har en oppløsning på 140 meter per pixel.

Lyse flekker i krater på Ceres

Det er i krateret Occator det er mulig å se de største flekkene, men de er også andre steder på overflaten.

Foto: NASA

Nå er romfartøyet Dawn på vei ned. Fartøyet har tent sine ionemotorer, og skal inn i en bane 380 kilometer over overflaten.

Der vil den hente inn mye bedre data, og det er forventet at et endelig svar kan komme på bordet.

Oppløsningen på bildene vil være 35 meter per pixel.

Dawn vil nå fram til den laveste banen i midten av desember.

– Dawn vil slippe opp for drivstoff tidlig neste år, opplyste planetansvarlig i NASA, Jim Greene på en pressekonferanse denne uken.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt