Hopp til innhold

Derek Chauvin dømmes til fengsel i 22,5 år

Den tidligere politimannen må sone en straff på 22 år og seks måneder etter å ha blitt kjent skyldig i drapet på George Floyd. I retten i dag uttrykte Chauvin sin medfølelse med Floyd sin familie.

Derek Chauvin

Derek Chauvin møtte i retten fredag for å få vite hvor lang straff han må sone. I mai i fjor ble han kjent skyldig i drapet på George Floyd.

Foto: Pool / Reuters

Den tidligere politimannen Derek Chauvin ble funnet skyldig i samtlige tre tiltalepunkter mot ham av en enstemmig jury. Rettssaken ble avsluttet 21. april i år.

Chauvin risikerte over 40 år i fengsel.

Det var knytta stor spenning til hvor lang straff Chauvin ville få etter at afroamerikanske George Floyd døde mens politimannen presset kneet sitt mot nakken hans i over ni minutter under en pågripelse i Minneapolis 25. mai i fjor.

Nå er det klart at 45-åringen dømmes til 22 år og seks måneder i fengsel.

Det er litt lavere enn det aktor vill ha, som mente Chauvin burde dømmes til 30 års fengsel.

Under høringen fredag sa Chauvin at han ikke kunne avgi en full uttalelse som følge av juridiske forhold, men kondolerte til familien til Floyd.

– Jeg vil kondolere Floyd-familien, sa Chauvin og snudde seg mot dem i retten.

– Det kommer til å komme mer informasjon i framtiden som vil være av interesse, og jeg håper dette vil gi dere noe fred. Takk, avsluttet den tidligere politimannen.

Derek Chauvin

Derek Chauvin møtte i retten fredag for å få vite hvor lang straff han må sone. I mai i fjor ble han kjent skyldig i drapet på George Floyd.

Foto: Pool / Reuters

Familien til Floyd ba om maks straff

Under høringen som ble gjennomført i forbindelse med straffeutmålingen fredag, var flere av familiemedlemmene til George Floyd til stede. De ba om at Chauvin skulle få maksimal straff.

I retten sa nevøen til Floyd, Brandon Williams, at drapet har gått hardt inn på familien.

To brødre av Floyd tok også ordet og fortalte hvor vanskelig tida hadde vært etter drapet.

– Hver eneste dag har jeg bedt om rettferdighet, sa broen, Philonise Floyd.

Terrence Floyd er broren til George Floyd

Lillebroren til Floyd, Terrence, sa i retten at hvis han kunne snakket med Chauvin, ville han sagt at han elsket ham, fordi man ikke kan fortsette å hate.

Foto: Pool / Reuters

En annen bror ba Chauvin forklare hvorfor han drepte George Floyd under en arrest.

– Hvorfor? Hva tenkte du på? Hva gikk gjennom hodet ditt da du tok kneet ditt på broren min sin nakke? spurte Terrence Floyd.

Moren til Chauvin beskriver en god sønn

Moren til Derek Chauvin, Carolyn Pawlenty, var også til stede.

Hun sa at det hadde vært svært vanskelig å følge rettssaken og høre beskrivelsene av sønnen.

– Sønnen min er redusert til å være en rasist. Jeg vil at retten skal vite at dette ikke er sant. Min sønn er en god mann. Han har gitt hele livet sitt til politiet.

Moren til Derek Chauvin, Carolyn Pawlenty, var tilstede i retten under straffeutmålingen.

– Jeg tror ikke en lang straff vil være bra for Derek. Når dere dømmer sønnen min, vil dere også dømme meg, sa Carolyn Pawlenty i retten fredag.

Foto: AP

Hun beskrev sønnen som stille, at han har et stort hjerte og er en mann som setter andre foran seg selv.

Hun sa også at når han en dag løslates, har foreldrene antakelig gått bort.

Hun henvendte seg også direkte til sønnen.

– Jeg har alltid ment at du er uskyldig og det vil jeg stå fast ved.

Chauvin ville ha ny rettssak

Chauvin og hans forsvarere har tidligere bedt om en ny rettssak. De mener at rettssaken ikke var rettferdig.

Advokat Eric Nelson har blant annet sagt at medieoppmerksomheten rundt saken var så intens og fordomsfull, at det har kunnet påvirke rettsprosessen.

Det oppsto også tvil rundt et av jurymedlemmene. Årsaken var at han la ut et bilde på sosiale medier av at han deltok i en demonstrasjon mot rasisme i Washington D.C. i fjor.

Men forsvarerne nådde ikke fram.

Fredag avviste en dommer begjæringen fra Derek Chauvins forsvarere om en ny rettssak. Dommeren slo fast at Chauvin ikke er blitt nektet en rettferdig rettssak.

Folk med Black Lives Matter-plakater venter spent på hvor lang straff Derek Chauvin

I Minneapolis samlet folk seg i forkant av at den tidligere politimannen Derek Chauvin skulle få vite hva slags straff han får. I april ble han funnet skyldig i drap på George Floyd.

Foto: Kerem Yucel / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump i retten i bedragerisak: – Heksejakt

– Dette er den største heksejakta nokon gong, sa tidlegare president i USA, Donald Trump då han møtte i retten i New York i dag. Retten skal behandle eit sivilt søksmål om bedrageri.