Hopp til innhold

Agneta Ramberg var den siste som snakket med Horner

STOCKHOLM (NRK): Like før journalist Nils Horner skulle ut i Kabuls gater snakket han med redaksjonen om hva han skulle dekke. Men det som skulle være en vanlig dag på jobben, ble hans siste.

Nils Horner

Et portrett av Sveriges Radios utenriksreporter Nils Horner før tirsdagens pressekonferanse i Radiohuset i Stockholm. Horner ble drept i Kabul tirsdag morgen.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix

Agneta Ramberg

Utenrikskommentator Agneta Ramberg i Sveriges Radio (SR) var den siste som pratet med Horne fra desken.

Foto: Sveriges Radio

I Stockholm gjennomgår Sveriges Radio en av de mørkeste dager. Reaksjonene har vært sterke både fra pressekolleger og hele det politiske Sverige, som står samlet i fordømmelsen av drapet.

Utenrikskommentator Agneta Ramberg i Sveriges Radio (SR) var den siste som snakket med den drepte svenske journalisten Nils Horner i morges.

Ramberg hadde morgenvakt og snakket med Horner før han skulle ut i Kabuls gater i Afghanistan. Der skulle han møte folk til en reportasje i forbindelse med det kommende valget.

– Jeg snakket med ham klokken 05:15 i morges. Vi snakket om hva han skulle gjøre, sier Ramberg til NRK.

Horner ble skutt da han sto på gaten i den afghanske hovedstaden og gjorde et intervju. To menn som kom gående forbi flyktet fra stedet etter at den ene hadde løsnet det dødbringende skuddet.

Drapet fant sted bare like ved en libanesisk restaurant der åtte afghanere og 13 utlendinger ble drept i januar.

Erfaren journalist

Horner var en meget erfaren journalist og jobbet som utenrikskorrespondent i Midtøsten og Asia for Sveriges Radio siden 2001.

Var sikkerheten rundt Horner god nok?

– Hvis det var noen her som var bevisst på sikkerhet, som kunne bedømme risiko, så var det ham. Han var veldig erfaren, sier Ramberg.

Hun mener det er vanskelig å beskytte seg mot det som skjedde.

– Det å bli skutt på åpen gate i dagslys, det er ikke noe man kunne forutse.

Hvordan påvirker dette deres utenriksdekning fremover?

– Det som ikke skulle skje, har skjedd. Det er klart at det kommer til å påvirke våre avgjørelser i en enda mer forsiktig retning, sier Ramberg.

Familien i sorg

Horners søster, Ingrid Horner, fikk beskjeden om brorens død tirsdag morges.

– Jeg ville først ikke tro at det var sant. Det er en veldig tung beskjed å få, sier hun til Expressen.

Deres mor bor fortsatt i Borås, hvor Nils vokste opp. Familien fulgte Nils på hans reiser rundt om i verden. Han var seneste hjemme og hilste på familien ved juletider.

Men nesten hver dag, uansett hvor han var, hadde han kontakt med sin 92 år gamle mor. Han ringte, sendte e-poster og kommuniserte via Skype.

– Broren min visste allerede som liten at han skulle bli journalist, sier søsteren til avisen og legger til at det var dette han ville.

– Det er ingen tvil om det. Han ville være journalist og han ville jobbe med det han gjorde.

Svensk journalist drept i Kabul

Afghansk politi på åstedet tirsdag morgen.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Kollegaer minnes Horner

Utenfor Sveriges Radio flagger de på halv stang i dag. Kringkastingssjef Cilla Benkö beskriver dagen som en av de verste dagene i Sveriges Radios historie.

– Nils var en av våre beste og mest erfarne korrespondenter, og det som har skjedd er forferdelig, sa Benkö tidligere i dag.

Horner er også kjent for norske lyttere ettersom han jevnlig hadde reportasjer i nyhetsprogrammet Ekot, som sendes på NRK Alltid Nyheter.

På nettsidene til SR minnes kollegene Horner.

«Han var alltid på plass. Det var et av Nils Horners fremste kjennetegn. Horner var på plass under de store hendelsene som i Beograd da Milosevic falt i 2000, eller da amerikanerne tok Bagdad, tsunamiens ødeleggelser eller da Bin Laden ble tatt i Pakistan», skriver kollegene.

Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) og Det europeiske journalistforbundet (EFJ) ber afghanske myndigheter umiddelbart iverksette en grundig og detaljert etterforskning av drapet for å sørge for at de som begikk ugjerningen, blir stilt til ansvar for handlingene.

– Vi overbringer våre kondolanser til familien og kollegene til den svenske journalisten Nils Horner, sier presidenten i IFJ, Jim Boumelha i en uttalelse.

Gjerningsmennene ikke tatt

Ifølge politiet ble brukte gjerningsmannen en pistol med lyddemper, og løp fra stedet. Tolken og to andre personer skal være anholdt av politiet, men ifølge Expressen har de ikke status som mistenkte.

– Vil ville bare avhøre dem, og spørre om hva de så. De to mennene som skjøt ned journalisten rømte fra åstedet, og vi leter etter dem ennå, sier Hashmat Stanekzai, talsmann for politiet i Kabul til Expressen.

Politiet vet ennå ikke hvem som sto bak drapet, og ingen andre er så langt pågrepet i saken.

Taliban nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

SISTE NYTT

Siste nytt