Normal

Smart guns kan hindre nye skytemassakrer

– Vi har teknologien som kan hindre massakrer som den på Sandy Hook, mener entreprenør Robert McNamara.

NETT-TV: Videoen viser en av metodene for å sikre at bare den rettmessige eieren skal kunne bruke våpenet.

Da McNamara hørte om skytingen på Sandy Hook Elementary School, var hans umiddelbare reaksjon, som folk flest, skrekk, sjokk og sorg. Men samtidig frustrasjon over at så lite er gjort for å sikre våpen bedre.

Newton

Skolemassakren i Newtown i Connecticut har fått mange amerikanere til å kreve at noe gjøres for å stoppe alle skytetragediene.

Foto: MICHELLE MCLOUGHLIN / Reuters

–Jeg rev meg i håret. Jeg tenkte, vi har en teknologi som kunne hindret massakren, sier McNamara til nyhetsbyrået Reuters.

Det er de siste tiårene utviklet en rekke metoder for å sikre at kun en person kan betjene et bestemt våpen. Det omtales gjerne som «smart gun» eller «personalized gun». McNamara står bak en av teknikkene.

Teknologien hans består i at pistolen må knyttes opp mot en brikke i en ring, et armbånd eller en chip i skytterens hånd for at den skal fungere.

Konseptet, som McNamaras selskap TriggerSmart fikk patentert denne våren, er en av flere løsninger som har blitt studert og fremmet i to tiår, men som ikke er kommet i produksjon. Bruk av fingeravtrykk er en annen metode.

I filmen «Skyfall» bruker James Bond en pistol med grep-gjenkjenning, men dette er ikke bare fiksjon – teknologien er her.

Adam Lanza

Adam Lanza drepte 27 personer, blant dem 20 barn på en skole i Connecticut.

Foto: HANDOUT / Reuters

For en uke siden tok Adam Lanza (20) livet av 28 personer inkludert seg selv ved hjelp av morens våpen.

– Hvis det stemmer at Lanzas mor ikke hadde gitt sønnen tilgang til våpnene, kunne han med ny teknologi ikke brukt dem, sier Jon Vernick, direktør ved John Hopkins Center for Gun Policy.

– Dette er essensen av hva «personlige våpen» handler om, påpeker Vernick.

Mens hele USA fredag mintes ofrene for skolemassakren i Connecticut og National Rifle Association (NRA) holdt pressekonferanse om hva som bør gjøres, skjedde det en ny skytetragedie i USA. Fire personer inkludert gjerningsmannen ble skutt og drept i Pennsylvania.

Vedtok lov om ny teknologi

I 1992 utførte en gruppe studenter ved Johns Hopkins University i Maryland en oppgave med å lage en pistol som bare kunne skyte når den ble holdt av sin rettmessige eier. Det kostet den gang litt mer enn 2.000 dollar (i overkant av 11.000 norske kroner).

Artikkelen fortsetter under bildet:

smartpistol

Denne smartpistolen bruker fingeravtrykk til å gjenkjenne skytteren og ble vist under en våpenkonferanse i Nürnberg i 2009.

Foto: Michaela Rehle / Reuters Creative

I de to tiårene siden har den amerikanske regjeringen brukt millioner av dollar på tilskudd til forskningsinstitusjoner og våpenindustrien for å lage en sikker personlig pistol – hovedsakelig basert på biometriske metoder som fingeravtrykk og grep-gjenkjennelse.

Staten New Jersey vedtok i 2002 en lov som sier at alle våpen innen tre år skal innlemme denne teknologien når den er blitt kommersielt tilgjengelig.

Mens forkjempere for personlige våpen lenge har insistert på at
teknologien er innen rekkevidde, har ingen slik pistol nådd markedet i USA.

Et produkt som er tilgjengelig nå er et tilleggsprodukt som hindrer våpen å avfyre med mindre skytteren har på seg en magnetisk ring.

– Ingen interesse fra produsenter

New Jersey Institute of Technology har fått millioner av dollar i tilskudd for å utvikle det Donald H. Sebastian sier er en fungerende prototype av en grep-gjenkjennende pistol med en suksessrate på 99 prosent eller bedre.

– Det er ingen interesse fra pistolprodusenter i å kommersialisere det. Og slik har det vært i over et tiår, uttaler Sebastian.

Artikkelen fortsetter under videoen

NRAs pressekonferanse ble avbrutt to ganger av demonstranter som ropte at NRA har blod på hendene. Pressekonferansen er den første våpenorganisasjonen holder etter skolemassakren i Connecticut.

– Dere har blod på hendene, ropte demonstranter som to ganger brøt inn i våpenorganisasjonens pressekonferanse.

Men talsmenn for våpenindustrien hevder derimot at sikkerheten i den nye teknologien ikke er god nok.

– Én feil én gang, og jeg vil ikke ha interesse av å bære denne pistolen igjen, sier Mitch Barker, direktør for en sammenslutning av politisjefer i Washington.

Han sier at våpen kan klikke av andre grunner, men at tjenestemenn er opplært til å håndtere slike funksjonsfeil.

McNamaras teknologi skal imidlertid være sikrere, men spørsmålet der hvor lang tid det tar fra brukeren er identifisert til skudd kan avfyres i en livstruende situasjon.

Våpeneiere nekter

Talsmann for våpeneiere i USA, Erich Pratt, sier de vil motsette seg ethvert forsøk på å kreve «personlige våpen» så lenge teknologien ikke er sikker.

– Jeg har 12 barn. Jeg vil ikke at de skal få tilgang til andres våpen. Men jeg ønsker heller ikke at det i en krisesituasjon er usikkert om pistolen min vil fungere når jeg skal beskytte familien min, sier Pratt.

McNamara sier han har snakket med noen amerikanske pistolprodusenter. Han sier de ikke ønsker å være de første til å gå videre med personlig våpen.

– Holdningen er: Vi forstår denne teknologien kommer, og vi vil takle det når vi må, sier McNamara.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt