NRK Meny
Normal

Slutter med SodaStream-produksjon i ulovlig bosetting

Brusmaskinprodusenten SodaStream gir etter for en internasjonal boikottkampanje og stenger nå sin fabrikk i den israelske bosettingen Maale Adumim på Vestbredden.

SodaStream-fabrikk

Inngangen til SodaStream-fabrikken ved Maale Adumim som nå blir stengt.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

Ifølge den israelske avisen Haaretz vil produksjonen bli flyttet til Lehavim i Negev-ørkenen, noe som får norske aktivister til å juble.

En rekke norske organisasjoner, blant dem Fagforbundet og Norsk Folkehjelp, gikk i 2012 ut med en oppfordring til norske butikker og kunder om å slutte å kjøpe produkter fra SodaStream.

Kampanjen var ledd i en stadig voksende internasjonal boikottkampanje rettet mot israelske produkter produsert i bosettingene.

SodaStream er blant dem som hardest har fått merke konsekvensene av kampanjen, noe et dramatisk fall i kursen på selskapets aksjer har vist det siste året.

– Dette viser at det fungerer å protestere mot selskaps støtte til okkupasjonen. Den negative oppmerksomheten SodaStream har opplevd bør være en advarsel for andre selskap som bidrar til Israels bosettingspolitikk og okkupasjon av de palestinske områdene. Det skal ikke lønne seg å tjene på okkupasjonen, sier fungerende leder Thomas Birkeland i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bosetningen

Den folkerettsstridige bosetningen Maale Adumim der SodaStream-fabrikken ligger.

Foto: Ammar Awad / Reuters

«Modell på integrering»

Produsenten har sagt at fabrikken er en «modell på integrering» og at 500 palestinere, 450 israelske arabere og 350 israelske jøder jobber på fabrikken og har fått samme lønn.

– Palestinske arbeidere har mottatt lønninger som har vært fire-fem ganger høyere enn det som har vært vanlig for arbeidere i områdene som kontrolleres av de palestinske selvstyremyndighetene, har selskapet sagt.

Amerikansk skuespiller fikk kritikk

Kontroversen rundt brusmaskinprodusenten nådde verdenspressen i januar i år på grunn av en reklamefilm med den amerikanske skuespilleren Scarlett Johansson.

I reklamefilmen sa Johansson at hun brukte brusmaskinen med «god samvittighet» fordi plastflaskene blir resirkulert hjemme hos brukeren.

I januar i år trakk hun seg fra sin rolle i den humanitære organisasjonen Oxfam på grunn av sterk kritikk etter reklamefilmen.

Se reklamen med Scarlett Johansson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt