Hopp til innhold

Slutten for gåselever i California

Fra søndag av må feinschmeckere i California greie seg uten gåselever. Som den første i USA forbyr delstaten nemlig framstilling og salg av delikatessen.

Gåseleverforbud i California

Kokkene på restauranten Mélisse i Santa Monica tilbreder noen av de siste stekte gåseleverne på restauranten som siste tre månedene har tilbudt en åtteretters gåselevermiddag som et symbolsk kokkefarvel.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Handelen med fjær og andre produkter fra gjess og ender som er blitt tvangsfôret for å få leveren deres til å vokse, blir også stanset.

«Foie gras», som kan oversettes med «fet lever», er en av Vestens mest brukte delikatesser, elsket av kokker og gourmeter, servert og tilbredt på ulik vis. Selv japanerne har lagt sin elsk på den, til bruk sammen med rå fisk.

- Omtrent som alkoholforbudet

Forbudet i California trer i kraft etter lang kamp, det ble vedtatt av politikerne i delstaten i 2004, under styret til tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger.

Gåseleverforbud i California

Restauranteier Josiah Slone legger opp sine siste posteier på restauranten sin Sent Sovis i Saratoga.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

Gåseleverprodusentene - og til dels kokkene - ble innvilget «en overgangsperiode», for å se om den tradisjonelle foringsmåten kunne erstattes av en «mer dyrevennlig metode» som det het.

Men ikke noe revolusjonerende er kommet ut av forsøkene, og nå er det altså slutt.

Flere mindre produsenter har flyttet til andre delstater uten forbud, andre har lagt ned virksomheten. Flyttet har også gourmetnettbutikker, som mener det er liten vits i å bli i California når de ikke får omsette en av de mest etterspurte varene.

Eieren av nettbutikken Mirepoix, som blant annet har spesialisert seg på den franske tradisjonsvaren, sier til Reuters at de flytter til Nevada.

Kan du forestille deg at Frankrike vil forby hamburgere og ketchup?

Marie-Pierre Pe

Og mens dyrevernerne jubler, beklager kokkene på den amerikanske vestkysten at en lang gourmettradisjon nå er over.

Stjernekokken Andre Dagui mener dagens gåseleverforbudet er å sammenligne med alkoholforbudet i 1928. Andre sier sarkastisk at «ønsker man å skaffe seg cubansk rom, så får man til det, cubanske sigarer også...». Og at det samme blir det med gåseleveren.

Mirepoix-eier Laurel Pine har allerede planene klare om å åpne en fysisk filial på grensen mellom California og Nevada, slik at gåseleverelskende californiere kan få det de begjærer. Bare i mai og juni har hun solgt fire ganger så mye gåselever som normalt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gåseleverforbud i California

Dyrevernere holdt stand helt til det siste utenfor restauranten Mélisse.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Det siste måltid...

Mange californiske spisesteder har også tilbudt egne «farvelmenyer» med gåse- og andelever tilberedt på ulike måter.

Restauranten Petrossian i West Hollywood kunne endog tilby is med gåselever som dessert.

Mélisse i Santa Monica har de siste tre månedene hatt en åtteretters gåselevermiddag til en pris av 185 dollar, eller vel 1100 kroner, på spisekartet.

Gåseleverforbud i California, restauranten Melisse

Mélisse har hatt stor suksess med sitt 'Farvel til gåseleveren'-konsept.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Halvparten av alle som spiste på Mélisse den siste uken, skal ha bestilt spesialmiddagen.

– Vi forbyr ikke ketchup...

Frankrike liker ikke det amerikanske forbudet og mener det skyldes «et kulturelt sjokk».

– Kan du forestille deg at Frankrike vil forby hamburgere og ketchup, sier Marie-Pierre Pe i interesseorganisasjonen for gåseleverprodusenter til Reuters.

Årsproduksjonen ligger på rundt 20.000 tonn, men eksporten til USA er ikke blant de største, både på grunn av høy toll og strenge veterinærkrav. Men amerikanske gåsefarmere har dekket opp deler av etterspørselen.

I 2006 innførte franske myndigheter spesialbeskyttelse av gåseleverindustrien, som betegnes som del av landets kulturelle og gastronomiske nasjonalarv.

SISTE NYTT

Siste nytt