Slutt på russisk bombing i Syria fra base i Iran

MOSKVA (NRK): Iranske myndigheter sier at Russland ikke lenger bruker en flybase på iransk territorium til å bombe mål i Syria. Den iranske forsvarsministeren kritiserer også russiske myndigheter for måten de offentliggjorde at de nå bombet mål i Syria fra Iran.

Syria

Russiske Tupolev TU22M3-bombefly på Nojeh-flyplassen i forrige uke. Nå er de russiske flyene borte fra basen

Foto: Ap

Det vakte betydelig oppsikt da det russiske forsvarsdepartementet i forrige uke opplyste at landet nå brukte en flybase i Iran i forbindelse med bombing av mål inne i Syria.

Russland har siden i fjor høst brukt iransk luftrom i forbindelse med bombing av mål i Syria, men nå sendte det russiske forsvarsdepartementet ut bilder av tunge Tupolev TU-22M3-bombefly på Nojeh-flybasen utenfor byen Hamadan nordvest i Iran.

Først dagen etter bekreftet iranske myndigheter at Russland hadde fått tillatelse til å bruke basen til mellomlandinger og etterfylling av drivstoff.

Søndag sa Irans forsvarsminister Hossein Dehghan at det var tydelig at Russland var interessert i å bruke denne saken for å vise at landet er en stormakt med økende innflytelse i regionen.

Irritert over propaganda

– Det ser ut som man har gått fram for å vise seg fram og det på en litt hensynsløs måte, sa Dehghan i et intervju med Irans TV2 søndag kveld.

Hossein Dehghan forsvarsminister iran

Irans forsvarsminister Hossein Dehghan har lite til overs for måten Russland offentliggjorde at de bruker iranske flybaser på.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Mandag kunngjorde det iranske forsvarsdepartementet at den russiske bruken av basen i Hamadan er over, i alle fall midlertidig. Han utelukket ikke at Russland i framtiden kunne bruke baser i Iran, men at det avhenger av utviklingen i regionen og tillatelse fra iranske myndigheter.

Den iranske grunnloven forbyr fremmede lands baser på landets jord, noe som blant annet har historisk bakgrunn i at både Storbritannia og USA i lange perioder hadde stor innflytelse i landet.

Russiske fly begynte å bruke Nojeh-basen 16. august, og i tre dager fløy Tupolev og Sukhoi-bombefly ut på tokt mot mål i Syria. Iranske myndigheter sa hele tiden at det dreide seg om mellomlandinger for etterfyllinger, men ikke minst amerikanske myndigheter så på det som skjedde med stor skepsis og har undersøkt om dette er et brudd på internasjonale avtaler.

Artikkelen fortsetter under bildet

Russiske fly angriper fra base i Iran

Dette bildet ble offentliggjort av det russiske forsvarsdepartementet 16. august og viser luftangrep fra et Tupolev-bombefly.

Foto: STR / Afp

Brudd på sanksjonsregimet?

Selv om del av sanksjonene som FN har vedtatt mot Iran på grunn av landets atomprogram nå er opphevet, så er det fremdeles enkelte restriksjoner som gjelder, blant annet for salg av bombefly.

Russland leverte tidligere i år antiluftskyts av typen S-300 til Iran, og det har også vært snakk om leveranser av russiske kampfly av typen SU 30.

Både Russland og Iran støtter aktiv regimet til president Bashar al-Assad i Syria, og det er kjent at iranske rådgivere og trolig også soldater deltar aktivt i kampen på regjeringsstyrkenes side rundt den syriske byen Aleppo samtidig som disse får støtte fra russiske bombefly.

SISTE NYTT

Siste nytt