Slutt på Mugabes maktmonopol

Tilskueren jublet da opposisjonsleder Morgan Tsvangirai og Arthur Mutambara i dag signerte maktdelingsavtalen med Zimbabwes president Robert Mugabe.

Avtalen undertegnet i Zimbabwe
Foto: AP

Vitnene var Tanzanias president som for tida har formannskapet i Den afrikanske union og Sør Afrikas president som meklet fram maktdelingen.

Avtalen som ble klar forrige uke, gjør en slutt på Mugabes 28-årige maktmonopol i landet.

NETT-TV: Historisk avtale om maktdeling

Uroen over

Den betyr også en slutt på måneder med politisk uro etter et presidentvalg som har blitt fordømt verden over. Mugabe fortsetter som president, mens Tsvangirai blir statsminister.

Presidenten vil fortsatt ha kontroll over forsvarsdepartementet og den mektige hæren, men politistyrkene kommer nå under statsminister Morgan Tsvagirais kommando.

Opposisjonen får også innenriksdepartementet og deler av justis- og finansdepartementet.

Under seremonien ble det klart at Mugabes ZANU-PF får 15 ministrer, Tsvangirais MDC 13 og MDCs utbryterfraksjon 3 statsråder.

Hvem som blir statsråder i de 31 deprtementer, blir kunngjort senere i uka.

Robert Mugabe og Morgan Tsvangirai

Robert Mugabe og Morgan Tsvangirai.

Foto: AP

Avtalen er skjør

Kommentatorer peker på at maktdelingsavtalen er skjør og forutsetter at de tidligere rivalene klarer å forsones og samarbeide med skeptiske vestlige nasjoner. Det vil være avgjørende for at Zimbabwe kan reise seg igjen.

Avtalen er første skritt for å redde det tidligere så velstående Zimbabwe fra økonomisk kollaps. Inflasjonen er nå på 11 million prosent og millioner av innbyggere har rømt til nabolandene.

EUs sikkerhetspolitiske sjef Javier Solana sier at EU inntar en vent-og-se-holdning. Nå skal Brussel gå gjennom avtalen -punkt for punkt, og Solana sier at straffetiltakene mot regimet i Harare opprettholdes iallfall ut måneden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt