Hopp til innhold

Slutt på koronatiltak – 3,6 millioner kan bli hjemløse i USA

Pandemien har ført til at millioner av amerikanere ikke klarer å betale husleie. Til nå har de blitt reddet av et forbud mot utkastelse. Fra søndag går koronatiltaket ut på dato.

Roxanne Schaefer kan bli hjemløs

SNART HJEMLØS: Roxanne Schaefer er engstelig for å bli kastet ut av hjemmet sitt. Hun og samboer klarer ikke på betale hele husleia og huseier truer med utkastelse.

Foto: Steven Senne / AP

– Huseieren har forsøkt å kaste oss ut siden januar, sier Roxanne Schaefer til nyhetsbyrået Associated Press.

– Den eneste grunnen til at vi ikke er kastet ut er det midlertidige forbudet mot utkastelse, sier hun.

Sover med pustemaskin

Kvinnen er ufør og får en liten trygd. Samboeren mistet jobben i en restaurant da viruset rammet USA med voldsom kraft. De klarer ikke å betale hele husleia, bare deler av den.

Roxanne Schaefer kan bli hjemløs i USA

Roxanne Schaefer sover dårlig og er engstelig for å bli hjemløs.

Foto: Steven Senne / AP

Schaefer er engstelig for å bli hjemløs. Hun er avhengig av å koble seg til en pustemaskin når hun legger seg, og er urolig for hvordan det skal gå hvis hun blir kastet ut.

Det eneste alternativet til et liv på gata, er å sove i bilen.

– Jeg har angst. Jeg er nervøs. Jeg får ikke sove. Huseieren truer med å komme hit og kaste tingene mine ut og skifte låser i dørene. Hvis han gjør det, mister jeg alt jeg har. Jeg blir hjemløs ute på gata, sier Roxanne Schaefer.

– Jeg vet ikke hvor vi skal dra. Vi har ikke klart å spare noe, alt har gått for å betale deler av husleia, sier kvinnen i West Warwick i Rhode Island.

stopp utkastelse USA

I flere byer har det under pandemien vært demonstrasjoner mot utkastelse. Bildet er fra en markering i Swampscott 14. oktober i fjor da loven om utkastelse ble debattert.

Foto: Michael Dwyer / AP

Forbudet mot utkastelser ble innført av smittevernsenteret CDC som et koronatiltak for å hindre ytterligere smittespredning blant hjemløse.

Skuffet over Biden

President Joe Biden har sagt at en høyesterettskjennelse hindrer ham i å forlenge forbudet fra de siste elleve månedene.

I Kongressen ble mange demokrater rystet over at Biden ikke ville utfordre høyesterettskjennelsen, og at han kunngjorde dette få dager før ordningen utløp.

– Vi trodde Det hvite hus bestemte, sier demokraten Maxine Waters til CNN.

Cori Bush og flere andre progressive demokrater overnattet utenfor kongressbygningen i protest og kritiserte egne partikolleger for manglende handling.

Rep. Cori Bush sov utenfor Kongressbygningen / lov om utkastelse

En gruppe demokratiske politikere, blant dem Cori Bush, sov utenfor Kongressbygningen natt til søndag for å rette fokus mot dem som nå kan bli hjemløse.

Foto: Joshua Roberts / AFP

– Vi er få timer unna å en boligkrise som kunne vært avverget, sier senator Elizabeth Warren.

– Vi har verktøyene, og vi har pengene. Det vi trenger, er tid, tilføyer hun.

Han har i stedet bedt Kongressen ta grep, noe som har satt sinnene i kok blant flere av Bidens demokratiske partifeller.

 President Joe Biden

Mange er skuffet over president Joe Biden og mener han burde gjort mer for å hindre at loven som hindrer utkastelse går ut på dato 1. august.

Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Republikanere har motsatt seg demokraters forsøk på å forlenge forbudet mot utkastelse til midten av oktober.

Dermed tok Representantenes hus sommerferie fredag, uten å forlenge forbudet som dermed utløper 1. august.

Det hvite hus har sagt at Biden helst skulle ha forlenget utkastelsesforbudet mens deltavarianten fortsetter å spre seg i USA.

Men han må også ta hensyn til at dersom han utfordrer høyesterett, vil det kunne resultere i en kjennelse som begrenser regjeringens mulighet til å håndtere fremtidige folkehelsekriser.

nancy pelosi

Nancy Pelosi er flertallsleder i Representantenes Hus og ønsker at unntaksloven forlenges til oktober. Men ingen enighet er oppnådd.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Demokratenes flertallsleder i representantenes Hus, Nancy Pelosi, sier at smittevernsenteret CDC bør gjøre mer for å hindre utkastelse, melder Associated Press.

Hun begrunner det med at forbudet mot utkastelser ble innført av CDC som et koronatiltak for å hindre ytterligere smittespredning blant hjemløse.

Flere milliarder ubrukt

Milliarder av dollar som er bevilget for å beskytte leietakere som ikke har råd til å betale husleia under pandemien, står fortsatt ubrukt.

Kongressen har bevilget over 400 milliarder kroner i føderal boligstøtte til delstatene under pandemien, men mye av pengene har ikke blitt overført.

Biden har bedt lokale myndigheter ta grep for umiddelbart å utbetale midlene til huseiere og leietakere.

Blant dem som risikerer å bli kastet ut, er Terriana Clark, skriver NTB.

Hun bodde i bilen sin sammen med mannen og to stebarn store deler av fjoråret, før hun fikk seg en lærerjobb og en leilighet i Harvey i Louisiana.

Nå er 27-åringen igjen arbeidsledig og sliter med å betale leia, forteller hun til The New Orleans Advocate. Hun søkte om støtte fra et lokalt hjelpeprogram for fire måneder siden, men venter ennå.

frykt for utkastelse i USA

Stor frykt for utkastelse i flere byer i USA. Bildet er fra en markering i Boston 9. juni.

Foto: Elise Amendola / AP

Lenger nord, i Michigan, ligger også Mary Hunt på etterskudd med leia på husvogna hun bor i. Hun kjører drosje for minstelønn, men har vært syk med covid-19.

Hunt har allerede fått varsel om utkastelse og vet ikke hva hun skal gjøre verken med sine eiendeler, eller sine fem katter og en hund.

– Hvis jeg mister denne boligen, så blir de med meg i bilen. Og folk kan tro at jeg er et dophue, men jeg gir ikke slipp på familien min, sier hun om kjæledyrene.

SISTE NYTT

Siste nytt