Slovakisk forretningsmann frikjent for journalistdrap

Etter en åtte måneders rettssak for en spesialdomstol frikjennes Marian Kocner for drapene på journalisten Jan Kuciak og hans forlovede Martina Kusnirova i 2018,

Marian Kocner, (th) var tiltalt for å ha bestilt drapet på journalisten Jan Kuciak og hans samboer Martina Kusnirova, men Kocner ble frikjent.

Marian Kocner, (th) var tiltalt for å ha bestilt drapet på journalisten Jan Kuciak og hans samboer Martina Kusnirova, men Kocner ble frikjent. Drapsmannen Miroslav Marce (i midten av bildet) ble dømt til 23 års fengsel tidligere i år.

Foto: Petr David Josek / AP

Før han ble drept, var Kuciak i ferd med å avsløre et nettverk av korrupsjon som involverte landets politiske elite, kjente forretningsfolk og organisert kriminalitet.

Slovakias statsminister Robert Fico og innenriksminister Robert Kalinak måtte trekke seg som en følge av drapene. Det oppstod en tillitskrise mellom folket og eliten i Slovakia.

En tidligere soldat i det slovakiske forsvaret, Miroslav Marcek, innrømmet at det var han som skjøt de to og ble dømt til 23 års fengsel i april i år.

HrCTyHIUFTk

Det har vært mange demonstrasjoner i protest mot drapene på Jan Kuciak og hans forlovede.

Foto: ALEX HALADA / AFP

– Kuciak åpnet døra og jeg skjøt ham i brystet. Så oppdaget jeg at det var en person til i huset. Jeg gikk inn og skjøt henne også, var den kaldblodige beskrivelsen som Marcek kom med i retten.

Ute etter journalister

Den tidligere soldaten sa at drapene ble utført etter et oppdrag fra forretningsmannen Marian Kocner

Senere har en tidligere etterretningsoffiser, som var ansatt hos Kocner, sagt at han hadde en gruppe agenter som forsøkte å finne negative opplysninger om fiender i forretningsverdenen og om kritiske journalister.

– Jeg er ingen helgen, men jeg er ingen drapsmann, var Marian Kocners svar på anklagene mot ham under rettssakens siste dag 31. juli.

Likevel fengsel

Etter å ha vurdert bevisene i en måned har altså retten frikjent Kocner og en annen medtiltalt for drapene.

Det var ifølge retten tilstrekkelig bevis for å dømme en tredje person til 25 års fengsel for medvirkning til drapene. Mannen som utførte drapshandlingen, Miroslav Marcek, ble altså dømt tidligere i år.

Men det er ventet at sakene ankes videre til høyesterett i Slovakia.

Jozef Kuciak,

Den drepte journalistens far, Jozef Kuciak, er skuffet over kjennelsen.

Foto: Petr David Josek / Petr David Josek

– Det eneste jeg kan si er at jeg føler avsky, sa journalistens far, Jozef Kuciak, etter at dommen ble forkynt i Bratislava torsdag.

Men selv om Kocner ble frikjent for medvirkning til drap, har han likevel mange år foran seg i fengsel. I februar ble han dømt til 19 års fengsel for svindel tilsvarende 700 millioner kroner.

Kocner har vært en av Slovakias mektigste forretningsmenn, kjent for sine raske biler, politiske forbindelser og luksuriøse livsstil.

SISTE NYTT

Siste nytt