Hopp til innhold

Slovakia massetester befolkningen igjen. FHI ser på lignende tiltak

Slovakia testet to tredjedeler av sin befolkning forrige helg for å stoppe smitten av koronaviruset i landet. Nå testes innbyggerne på ny. – Det er noe vi absolutt ser på, sier Camilla Stoltenberg.

Massetesting i Bratislava

Folk venter på testsvarene etter å ha testet seg for koronaviruset i Slovakia. I går begynte myndighetene i Slovakia med en ny runde av massetesting i landet.

Foto: AFP

På to dager massetestet Slovakia rundt 3,6 millioner innbyggere, for covid-19. Av disse testet 38.359 positivt, som er rundt 1 prosent av de testede.

Det bor 5,5 millioner innbyggere i landet. Målet var å teste alle som bor der, bortsett fra barn under 10 år.

– Vi har tatt et stort sprang fremover. Men vi kan ikke tro at alt er i orden nå. I virkeligheten kan opptil 2 prosent av befolkningen være smittet. Det er ikke en god situasjon, sier landets statsminister, Igor Matovic.

Nå testes befolkningen for andre helg på rad.

Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg sier at de nå ser på lignende tiltak.

– Hittil har vi vært mest opptatt av å fange opp de med symptomer, og vi har en lav terskel for det. Men fremover blir det veldig viktig å se om vi kan teste smartere. Så da er dette en modell vi ser på, sier Stoltenberg.

Slovaker er bekymret for at landet skal komme i samme situasjon som nabolandet Tsjekkia. Landet har de høyeste dødstallene i Europa de siste to ukene. Polen er også ett av landene som er hardest rammet av koronapandemien.

Slovakia er det første landet i verden av denne størrelsen som gjennomfører nasjonal testing. Fra før har europeiske stater som Luxembourg og Monaco varslet massetesting av innbyggerne sine.

Ser på ulike modeller

Camilla Stoltenberg

Camilla Stoltenberg sier at de hele tiden vurderer hva som er smart teststrategi og de er ikke sikre på at de har den smarteste nå.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Stoltenberg sier at de ikke har vurdert akkurat Slovakias modell grundig, men at de ser på lignende modeller.

– Det er ikke noe vi vurderer akkurat i dag, men vi diskuterte det senest fredag. Dette er ikke et oppdrag vi har fått. Det er noe vi har diskutert og tenkt at er noe vi må se på nå som smitten øker såpass raskt som den gjør.

Stoltenberg sier at det er utfordringer med å teste så mange mennesker samtidig.

– Det er først og fremst utfordringer om man får alle til å stille opp. Og så er det hva slags test man bruker og om den gir mange falske positive eller falske negative svar.

Stoltenberg sier også de ser på en modell fra en gruppe på NTNU der man tester husstander.

NRMQuL7R4W8

Slovenske myndigheter bruker antigen hurtigtester under massetestingen. Antigen tester gir raske svar. Men de er ikke alltid like pålitelige.

Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Bruker hurtigtester

Slovakiske myndigheter bruker antigen-hurtigtester under massetestingen. Disse testene gir raskere svar enn PCR-tester, men de er mindre pålitelige.

Antigentester har tidligere vist dårlig sensitivitet og har dermed ikke vært aktuelle for bruk i diagnostikk av covid-19. Men nå begynner det å komme antigentester som er mer egnet, skriver Folkehelseinstituttet.

Epidemiologer i landet sier at det vil ta en stund før de kan se effekten av massetestingen, skriver Euobserver.

Det er hovedsakelig personer som bor i områder med mye smitte som blir testet. Dette gjelder nord i landet på grensen til Polen og Tsjekkia.

Når rundt halvparten av landet nå testes på nytt, gjøres det for å fange opp flere smittetilfeller, og mulige falske resultater fra antigentestene.

cbe9iqZSXMk

Mer enn 40.000 helsepersonell og 5.000 frivillige, soldater og politifolk bidrar under massetestingen av rundt to tredjedeler av landets befolkning.

Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP

«Billett til frihet»

Personer som har testet positivt for viruset, eller personer som ikke har testet seg, må i 10 dagers karantene. Personer som har testet negativt slipper karantene. Men de må ha med seg «Covid-sertifikatet», eller «billett til frihet» som statsminister Matovic kaller det.

Slovaker som skal på butikken, jobb eller andre offentlige steder må vise dokumentasjon på at de er smittefrie.