Slovakia innvilget åtte asylsøknader under EUs migrantkrise i fjor

GABCIKOVO/BRATISLAVA (NRK): 1. juli overtar Slovakia formannskapet i EU. Medlemslandet som tar imot færrest asylsøkere, får dermed ansvaret for å legge til rette for gode kompromisser i migrantkrisa.

I den slovakiske byen Gabcikovo stemte 97% av innbyggerne nei til å ta imot asylsøkere, men det skapte ingen reaksjoner i Slovakia. De fleste i landet deler oppfatningen.

Gabcikovo har asylmottak, til tross for at et overveldende flertall i byen ikke ønsker at de skal ta imot asylsøkere.

– Jeg tror ikke de vil klare å tilpasse seg vår livsstil, sier Jan Szabo når NRK møter ham i landsbyen Gabcikovo sørvest i Slovakia. I denne byen stemte 97 % nei til å ta imot asylsøkere, men et asylmottak ble likevel etablert.

Szabo kjenner ikke en eneste asylsøker selv, men er likevel skeptisk til at flere skal komme til landet.

– Etter det jeg har sett på tv, så respekterer de verken politiet eller folk som ønsker å hjelpe dem, sier han.

Jan Szabo

SKEPTISK: Jan Szabo i landsbyen Gabcikovo sørvest i Slovakia vil i likhet med de fleste slovakene ikke ha asylsøkere til landet.

Foto: Olav Døvik / NRK

Åtte fikk asyl

Aldri tidligere har det kommet så mange migranter til EU som i 2015. Tall fra EUs statistikk byrå Eurostat viser at 1,25 millioner mennesker søkte asyl i EU-landene i fjor, noe som er mer enn en dobling fra året før.

Svært få av dem søkte imidlertid asyl i transittlandet Slovakia.

– Vi mottok 168 asylsøknader i 2015. Av dem fikk åtte permanent asyl og 41 ble innvilget midlertidig beskyttelse, opplyser migrasjonsdirektør Bernard Priecel.

Totalt jobber det rundt 100 personer i landets svar på Utlendingsdirektoratet. Da er også de ansatte ved de fire asylmottakene talt med.

Bernard Priecel

ÅTTE ASYLSØKERE: Direktør Bernard Priecel på Slovakias migrasjonskontor forteller at de mottok 168 asylsøknader i fjor. Åtte mennesker fikk asyl. 41 mennesker fikk midlertidig beskyttelse.

Foto: Olav Døvik / NRK

Frykter muslimer

For de aller fleste slovaker er det imidlertid greit at asylsektoren ikke er større.

– Forskningen vår viser at to tredjedeler ikke vil ha noen flyktninger her. Rundt en tredjedel mener at de kan komme for en begrenset periode og bare to prosent sier at de er villige til å akseptere flyktninger på permanent basis, sier Martin Slosiarik.

Han er direktør ved analysebyrået Focus i Slovakias hovedstad Bratislava og forsker på slovakenes holdninger.

Slosiarik mener skepsisen mot migrantene skyldes at landet med 5,4 millioner innbyggere ikke er et multikulturelt samfunn og mangler erfaring med ulike folk og kulturer. Det er særlig frykt for muslimer i det katolske landet.

– Mange sier de er redde for at det vil komme islamister hit og gjennomføre terrorangrep og mener at muslimer ikke kan integrere seg. I tillegg er det frykt for at asylsøkerne vil ta fra oss jobbene våre eller bli avhengige av vårt sosialsystem, sier Slosiarik.

Martin Slosiarik

TO PROSENT: Direktør og forsker Martin Slosiarik ved analysebyrået Focus i Bratislava sier kun to prosent av slovakene vil gi flyktninger permanent opphold i landet.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Saksøkte EU

Statsminister Robert Fico har tidligere sagt at landet kun kan ta imot kristne flyktninger, om noen.

Landet har også saksøkt EU etter at flertallet i unionen ble enige om at asylsøkerne skulle tvangsplasseres i de ulike EU landene, for å få til en mer rettferdig fordeling.

For Slovakias del ville det ha dreid seg om å ta imot 1500 asylsøkere.

1. juli overtar Slovakia det roterende formannskapet i EU.

I seks måneder fremover blir de dermed ansvarlig for å legge til rette for gode kompromisser i det som er EUs største utfordring, migrantkrisa.

SISTE NYTT

Siste nytt