Hopp til innhold

Lettet på sløret – utløste diplomatisk krise

BRUSSEL (NRK): Vanligvis sørger Jean-Marie Pire (60) for at Belgias forbindelser til utenlandske statsoverhoder er de aller beste. Nå har hans uforsiktige omgang med slør utløst diplomatisk skandale.

Niqab-kledd kvinne i Belgia (Illustrasjonsbilde)

Det har vært forbudt å ikle seg niqab i Belgia siden 2011. Det gjelder også utlendinger.

Foto: NICOLAS MAETERLINCK / Afp

Alt skjedde forrige torsdag. Jean-Marie Pire befant seg i Brussel sentrum, og hadde fri fra jobben som protokollsjef i Belgias utenriksdepartement, der han er ansvarlig for å sørge for at utenlandske diplomater som jobber i Belgia er fornøyde og får svar på alle spørsmål de har.

Og det er nettopp spørsmål fra utenlandske borgere Pire får også denne torsdagen, da tre kvinner kommer bort til ham for å spørre om veien til den berømte Grand Place.

Pire kjenner selvfølgelig hver eneste gate i Brussel og er vant til å ta seg av besøkende gjester. Så på det punktet kunne de ikke ha vært mer heldig med hvem de spurte.

Det er bare et problem.

Dra av ansiktssløret

De tre kvinnene er kledd i svart niqab der også ansiktet er dekket til, og i Belgia er det forbudt å gå med heldekkende ansiktsslør.

Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani og kona, sheikha Mozah bint Nasser Al Missned

Prinsesse Mozah bint Nasser Al Missned, konen til den abdiserte emiren og moren til den nåværende, er kjent for sin vestlige klesstil, selv om hun alltid bærer en eller annet form for hodeplagg.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp
Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bint al-Thani av Qatar

Heller ikke datteren, Al-Mayassa bint Hamad bint al-Thani, dekker seg til. Andre kvinnelige medlemmer av kongefamilien er mer tradisjonelle.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp
Tamim bin Hamad al-Thani

Den nåværende emiren Tamim bin Hamad al-Thani har to koner, men ingen har foreløpig profilert seg så offentlig som hans mor og ene søster.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

Protokollsjefen mener det er på sin plass å si ifra.

– Jeg svarte henne at jeg ikke snakker med noen jeg ikke kan se ansiktet til, sier Pire til den belgiske avisen La Libre Belgique, for å forklare hvorfor han gjorde det som skjedde etterpå.

For kvinnen som hadde henvendt seg til ham, så ikke ut til å høre hva han sa. Derfor tok han like godt tak i ansiktssløret og rev det av.

Det er ikke så lett å vite hvem som gjemmer seg bak et slør. Denne gang var det tilfeldigvis en prinsesse fra Qatar, og hun er visstnok en av verdens rikeste kvinner.

Nøyaktig hvilket forhold hun har til emiren av Qatar er ikke kjent, for Qatars ambassade i Brussel vil ikke oppgi navnet hennes.

Og det er mange muligheter.

Den forrige emiren, sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani, som abdiserte i fjor til fordel for en av sine sønner, har tre koner og totalt 24 barn, 13 av dem jenter.

Den nåværende emiren, Tamim bin Hamad al-Thani, har to koner og fire barn, men døtrene er så unge at de neppe befant seg på Grand Place alene.

Klage på behandlingen

Ambassaden har mottatt en formell klage på behandlingen den niqab-kledde prinsessen fikk.

Der heter det at både neseringen og en øredobb ble revet av i farten, og hun skal ha blitt påført både kutt og sår og begynte å blø. Dessuten skal protokollsjefen ha vært full, noe han benekter.

– Klokka var bare tre på ettermiddagen, og dessuten drikker jeg ikke, sier Pire.

Ambassaden bekrefter hendelsen uten ytterligere kommentar. Uansett har statsadvokaten i Brussel besluttet å åpne etterforskning. Protokollsjefen selv sier at han angrer på det han gjorde:

– Jeg løftet på sløret. Det burde jeg ikke ha gjort. Men det hun gjorde, var heller ikke lov, sier han til avisa.

Men også prinsessen av Qatar risikerer straff, og kan bli ilagt en bot på over 1000 kroner for å ha brukt niqab på åpen gate.

Det har nok en av verdens rikeste kvinner råd til å betale.