Spansk politi slo til mot jihadist-gruppe

Åtte personer ble arrestert da spansk politi slo til mot det de mener er en islamistisk gruppe som rekrutterer mennesker til krigen i Syria.

ISIL-styrker jubler i Mosul

REKRUTTERING: Bildet viser ISIL-soldater i Mosul i Irak. Spansk politi har arrestert flere personer som er mistenkt for å rekruttere personer til krigen i Syria og Irak.

Foto: AFP

Det spanske innenriksdepartementet bekrefter at de har gjennomført 12 aksjoner mot adresser i Madrid tidlig mandag morgen. Åtte personer er arrestert, og etterforskningen pågår for fullt, skriver AFP.

De arresterte er mistenkt for å være en del av et større jihadistisk nettverk som rekrutterer personer til å kjempe for Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL), i Syria og Irak.

Guantánamo-fange

GUANTANMO

KONTROVERSIELT: Fangeleiren på Guantánamo har fått mye kritikk og USAs president Barack Obama har lovet å stenge leiren. Mannen som er lederen for nettverket politiet i Madrid slo til mot, satt flere år her.

Foto: Ho / REUTERS

Mannen som er mistenkt for å lede nettverket, ble arrestert i Afghanistan i 2001 og satt flere år i fangeleiren på Guantánamo-basen. I 2005 ble han sluppet fri og returnerte til Spania, skriver BBC. Det skal være mangelen på bevis i saken mot ham som gjorde at han ble løslatt.

Det er ikke klart om denne mannen er blant de åtte arresterte fra morgenens aksjoner.

Ifølge BBC er alle de arresterte menn mellom 17 og 40 år. Spanske medier skriver at en av de åtte er fra Spania, en kommer fra Argentina, mens resten er marokkanske.

Flere aksjoner

Spanske myndigheter har de siste månedene gjennomført flere aksjoner mot lignende nettverk. Også 30. mai og 14. mars slo politiet til mot det de mener er rekrutteringsceller for islamister i Syria, Libya og Mali.

Da ble det arrestert henholdsvis seks og syv personer.

Frykten til spanske myndigheter er at personer som reiser fra Spania for å kjempe i Syria og andre konfliktsoner, kommer tilbake med kunnskap om hvordan de skal gjennomføre terrorangrep mot spanske mål.

Også nordmenn

Dette har også Politiets sikkerhetstjeneste og Etterretningstjenesten her i Norge uttrykt bekymring for. Flere nordmenn har reist til Syria for å delta i borgerkrigen og PST frykter de blir påvirket av terrororganisasjoner der.

– Det er en operativ dreining i miljøet som bekymrer oss. De kan lære seg å håndtere våpen, lære seg å lage eksplosiver, for så å dra tilbake til Norge med en mulig intensjon og kapasitet til å gjøre en voldelig, ekstrem handling her, sa PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland til NRK i mars.

Senest i mai ble tre personer pågrepet av PST. De er siktet for å planlegge å slutte seg til ISIL i nær fremtid.

ISIL-soldater nær Tikrit

TAR KONTROLL: ISIL-styrker har tatt kontroll over byer i Irak. Bildet viser ISIL-soldater nær Tikrit.

Foto: HO / ISIL / AFP

I tillegg til at nordmenn reiser til Syria, sa terrorforsker Thomas Hegghammer i forrige uke at det også kan tyde på at nordmenn har reist til Irak for å kjempe sammen med ISIL.

ISIL på fremmarsj

Den siste uken har ISIL gjort voldsomme fremstøt i Irak. Natt til mandag hevdet de på Twitter å ha gjenerobret mesteparten av byen Tal Afar.

Regjeringshæren på sin side hevder den har hatt framgang mot ISIL-styrkene nærmere Bagdad. 23 ISIL-krigere skal ha blitt drept nord For Baquba, samtidig som sikkerheten rundt den internasjonale flyplassen ved Bagdad er styrket.

Det er ikke klart hvor mange som er blitt henrettet av ISIL, men de har selv lagt ut bilder av massehenrettelser og hevder de har tatt livet av så mange som 1700 sjiamuslimske irakiske soldater.

SISTE NYTT

Siste nytt