Hopp til innhold

Slo knockout på Hillary

Barack Obama tok i natt tre stater på rad og rekke; Nebraska, Washington og Louisiana og nærmest knuste Hillary Clinton.

Barack Obama på Jefferson Jackson-middagen i Richmond, Virginia
Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

I Washington leder Obama med 68 prosent over Hillary Clintons 31 prosent når 96 prosent av stemmene er talt opp.

I tillegg tok Obama seieren i Midvest-staten Nebraska. Han endte også her med 68 prosent mot Clintons 32 prosent.

NETT-TV: Obama gjorde rent bord

I Washington og Nebraska ble det avholdt partimøter. Mens i Louisiana var det primærvalg. 

Da 100 prosent av stemmene der var talt opp, vant Obama med 57 prosent av stemmene, mens Clinton fikk 36 prosent. Andre listekandidater har fått 7 prosent - blant annet kandidater som har trukket seg, men som stod på listene da forhåndsstemmer ble avgitt.

LES : Barack Obama (D)   

NETT-TV: Dette er Barack Obama

"Betyr noe"

Mens deltakelsen i primærvalget i Louisiana var svært lavt på begge sider, var oppmøtet rekordstort på de demokratiske partimøtene i Washington. Fremmøtet var mer en doblet sammenlignet med valgkampen 2004.

Delstaten, med Seattle som senter, er en av statene demokratene pleier å vinne solid ved presidentvalg.

Mange forklarte sin deltakelse med raseri over president George W. Bush sitt styre, og at deres stemme kan være med å avgjøre valget av den demokratiske presidentkandidaten.

"Middagsdag"

- Vi må forsikre oss om at det blir en demokrat som vinner valget i november, sa Hillary Clinton da hun talte på den tradisjonelle demokratiske Jefferson Jackson-middagen i Richmond i Virginia mens beskjedene om tapene i Washington og Nebraska kom inn.

Etter at resultatet i Louisiana avtegnet seg to timer senere, var det Obamas tur. Han ble møtt jubel og trampeklapp og det var nær at taket løftet seg.

- Da vi startet for ett år siden visste vi at det kom til å bli hardt. Vi visste at vi ikke kom til å være partiets favoritter, vi visste at vi ikke ville få de store pengegiverne.

- Men ett eller annet sted på veien skjedde det noe, sa Obama med den dype klangfulle røsten som vekker så stor entusiasme.

Vi vant i nord, vi vant i sør og vi vant på midten.

Barack Obama

- Vi møtte mennesker som uttrykte de var lei av brutte løfter og  uinnfridde forvetninger. I denne valgkampen står de opp.

- De vil være med å snu siden. De vil være med og begynne et nytt kapitel i USAs historie, sa nattens vinner med selvsikkerhet.

Bush historie

- Uansett hva som skjer i denne nominasjonen, i november vil ikke president George W. Bush sitt navn være på valgseddelen.  Det blir ikke mer ikke mer Dick Cheney, Karl Rove eller "Scooter" Libby, sa Obama. Listen over de mislikte og falne i Bush-kretsen dempet ikke akkurat stemningen.

Til gjengjeld roste Illinois-senatoren den som kan bli hans hovedmotstander fra september av.

- John McCain er en god mann, han er helt som har tjent sitt land i mange år. Han vil også ha endring. Men han har valgt å støtte Bush på feil sak: på Irak, på Iran og ett eller annet sted på veien har det også skjedd noe med hans motstand mot de store skattelettene, sa Obama.

- Dere skal velge hvilken kappestrid det skal være i november: Hvem har mest erfaring til å styre i Washington? Eller hvem kan endre mest i Washington?

Obama mener han er bedre på å kapre uavhengige velgere fra John McCain enn hva Hillary makter.

Og nattens resultat på republikansk side, viser igjen at John McCains sterkeste base er uavhengige velgere og moderate republikanere. Mike Huckabee feide igjen med seg partiets konservative kjernevelgere.

Les: Selv forbauset over storseier   Les: Jevnt mellom McCain og Huckabee

Svarte og hvite

Louisiana, som er en av USAs fattigste delstater, har en andel på 50 prosent fargede velgere, en gruppe Obama suverent har hatt grep om siden nominasjonsvalgene startet.

Valgdagsmålinger viste da også at 70 prosent av de svarte der stemte på Obama. Mens 82 prosent av velgerne til Clinton var hvite. Obama lykte også å ta en større andel av hvite stemmer (26 prosent) enn hva Hillary Clinton tok svarte (13 prosent). I tillegg vant han i de "hvite" statene Nebraska og Washington.

Politiske analytikere peker på at det demokratiske partiet nå er delt på midten, det gjelder også velgermassen.

Den er delt mellom rase, kjønn, alder, inntekt og utdannelse. Og ingen tør spå utfallet.

Søndag er det nytt valg, med partimøter i Main. Og på tirsdag fortsetter valgene i District of Colombia, Maryland og Viriginia hvor de to sistnevnte delstatene har en god slump delegater å fordele.

Fra nattens resultat skal 56 valgdelegater fra Louisiana fordeles proposjonalt med stemmetallene, fra Nebraska 24 delegater og fra Washington 78 delegater.

Det trengs 2025 delegater for å bli nominert på demokratenes landsmøte. Hillary hadde før nattens runde 838 delegater, mens Barack Obama hadde 8 mindre. Den endelige delegatfordelingen er ennå ikke fullstendig klar.

 

Se: Valgkalender februar 2008   Les: Valg mot kaos og overtid  

Les: Valgkampens magiske tall  Les. Kampen om superdelegatene

SISTE NYTT

Siste nytt