
Safiya Husaini blir ikke steinet på grunn av utroskap likevel. Foto: Scanpic/Ap Saurabh Das
35 år gamle Safiya Hussaini ble i oktober i fjor dømt til døden, etter å ha blitt funnet skyldig i å ha hatt sex med en gift nabo. Dommen skulle fullbyrdes så snart deres felles barn ikke lenger diet sin mor.
Hussaini skulle henrettes på grusomste vis. Hun skulle begraves i sanden så bare hodet var synlig, så skulle hun steines til døde.
Sharia-lov
Husaini er etter islamsk Sharia-lov, dømt til døden ved steining fordi hun har fått barn utenom ekteskap. Dommen falt i en lavere rettsinstans i den nigerianske byen Sokoto i oktober i fjor. Sharia innebærer blant annet at utro koner kan bli stenet og at tyver får hånden kuttet av.
Husaini sa først at hun var blitt voldtatt, men endret senere forklaring og hevdet at hun hadde fått barnet med sin eks-mann som hun har vært skilt fra i over to år.
Sterke reaksjoner
Verdenssamfunnet har reagert sterkt på at den nigerianske kvinnen er bltt dømt til døden ved steining. Og den nigerianske regjeringen har tatt avstand fra bruken av sharia etter hardt press fra utlandet. EU har bedt Nigeria respektere menneskerettighetene, spesielt kvinners rettigheter. Mer enn 600.000 mennesker skrev under på et opprop mot dødsdommen mot Hussaini, organisert av Amnesty International.
Av frykt for internasjonal isolasjon har regjeringen bedt
delstatene som praktiserer sharia-lovene om å avstå fra de mest brutale straffemetodene.
Frikjent på alle punkter
Domstolen brukte to timer på å lese opp dommen hvor Husaini ble frikjent på alle punkter. Den satte dødsdommen til side på grunn av prosedyrefeil. Forsvaret har hevdet at det ikke fantes lovgrunnlag for å dømme Husaini til døden. Blant annet var ikke sharia-loven innført da hun ble gravid.
Tolv delstater nord i Nigeria, der et flertall i befolkningen er muslimer, praktiserer i dag sharia. Regjeringens forsøk på å stanse bruken av sharia er overraskende og vil ifølge politiske observatører kunne få betydelige politiske konsekvenser.
Muslimene i nord støtter stort sett bruken av sharia, mens de kristne i sør er sterkt imot praktisering av denne loven.
Hjalp ikke
Men det hjalp ikke en annen nigeriansk kvinne, 35-årige Amina Lawal, som mandag fikk samme dom som Hussaini, riktignok i en annen by i det nordlige Nigeria.
Lawals forbrytelse var at hun fikk barn mens hun var skilt. Hun fortalte i retten at hun de siste 11 månedene hadde vært sammen med en ny mann, og at hun gikk med på å ha sex med ham etter at han lovte å gifte seg med henne. Mannen vedgikk forholdet til Lawal da han forklarte seg i retten, men nektet for å ha hatt sex med henne.
Dommen mot Lawal er et nytt slag i ansiktet for
menneskerettsforkjempere, og for regjeringen til statsminister Olusegun Obasanjo. Dommen ble avsagt bare minutter etter at dommen mot Hussaini ble opphevet.